3 juni (varvallen - Coronavirus) - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

3 juni (varvallen - Coronavirus)

Muziekcafé de Marke > 2020
Joke Tromp

Deze 61-jarige Enschedese heeft de uitstraling van een filmster en een hart van goud. Haar hele leven stond in het teken van anderen, maar nu is het tijd voor Joke om in de spotlight te staan.

Joke heeft een één ongekend grote passie en dat is jazzmuziek. Als kind werd ze geplaagd omdat ze van andere dingen hield dan andere kinderen. Ze was fan van Ella Fitzgerard en Shirley Bassey, maar durfde nooit zelf te zingen omdat ze bang was dat de anderen dat niks vonden.

Bij The Voice Senior waagde Joke eindelijk de sprong in het diepe en veroverde zij vele muzikale harten.

Joke wil de mensen de schoonheid van jazzmuziek laten herinneren en jazz weer op de kaart zetten. Inmiddels heeft Joke al veel succesvolle optredens achter de rug en nog veel meer voor de boeg.


Als vierjarig meisje stond ze al solo te zingen op het podium. "Ik weet het nog goed, dat was bij het huwelijk van kleuterjuffrouw Steur", lacht Josée van der Staak. "Daarna had ik op de lagere school rollen in musicals en deed mee met zangwedstrijden. Allemaal leuk en ik won veel eerste prijzen."

Het gezin Van der Staak is muzikaal. "We zijn met acht kinderen die allemaal kunnen zingen, mijn vader zong in een koor. Ik ben wel de enige die als vijftienjarige naar zangles ging en later in Utrecht op het conservatorium de klassieke zangopleiding deed, maar ik hield ook van jazz, luisterliedjes en andere genres. Ik trad hele weekenden met het Kapelcombo op in allerlei kerken in Utrecht."

Zingen is haar leven. Josée trad op door heel Nederland en ze bracht verschillende soloalbums uit. Eenmaal wonend in de Achterhoek wordt ze tekentaaldocent. "Inmiddels werk ik ook veel met en zing voor mensen met dementie, zing en spreek ik op uitvaarten en ga in Bronckhorst op bezoek bij mensen voor het project Kunstuurtje aan Huis van de Gruitpoort." Mooi en dankbaar werk, vindt Josée. "Ik heb een fantastische opleiding gehad en heb zoveel energie om leuke dingen te doen."

Deelnemen aan The Voice Senior kwam op haar pad. "Ik zing veel in het land tijdens bijeenkomsten van Vrouwen van Nu en daar werd steeds gezegd dat ik zo mooi zing en dat ik eens moest meedoen met The Voice. Maar ik vond me daar te oud voor", laat ze weten. "Ik wist niets van The Voice Senior. Toen heb ik eens gekeken en heb me gewoon opgegeven."

Josée maakte indruk op de jury, die vanachter hun draaistoelen de handen boven de knop hielden. "Zij horen ons tijdens de Blind Audition écht voor het eerst." Pas na bijna anderhalve minuut drukte Marco Borsato: "ik heb je gevoeld", direct gevolgd door Ilse De Lange: "je hebt me geraakt met je prachtige stem", Frans Bauer: "een bijzonder mooie auditie" en Angela Groothuizen: "er gebeurde wat in het publiek". De klik met Marco was er, een gevoelige kabel werd uitgegooid en zij koos hem als coach. "Dat er 1,2 miljoen mensen keken heb ik me toen niet gerealiseerd."

Vrijdagavond, 13 september 2019, kwam er voor Josée in de Knock Outs helaas een einde aan het The Voice Senior-avontuur.

Terug naar de inhoud