Andere ervaringen met de Pulmonica - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

Andere ervaringen met de Pulmonica

De mondharmonica > Model mondharmonica > Seydel Pulmonica

2 juli 2018

Last van vastzittend slijm? Speel dan dagelijks een half uurtje op de Pulmonica!

Een fysiotherapeut kan je leren vastzittend slijm beter op te hoesten (huffen). Vaak met een beter resultaat dan slijmoplossende middelen.

Pufjes (luchtwegverwijders) kunnen soms ook helpen, maar doe dit altijd wel in overleg met de huis/longarts.

Verder kun je baat hebben bij de Flutter. De Flutter is een klein apparaatje dat eruit ziet als een inhalator. De Flutter zorgt voor drukschommelingen, die het taaie slijm in de longen doen los trillen. De Flutter is met name geschikt voor mensen met een chronische longziekte (zoals COPD) die last hebben van vastzittend slijm.

Veel zorgverzekeraars vergoeden de Flutter op voorschrift van de arts. Anders kost de aanschaf van een Flutter u ca. € 80,-.

Slijmoplossende activiteiten kun je het beste in de ochtend verrichten, zodat het slijm in de loop van de dag vrijkomt.

De Duitse fabrikant C.A. Seydel Söhne ontwikkelde in het jaar 2013 de Pulmonica. De Pulmonica heeft de uiterlijke kenmerken van een gewone mondharmonica, maar verschilt daar verder wel van. De Pulmonica werd speciaal ontworpen om de ademhalingsspieren te trainen en niet direct om ermee muziek te maken.

De Pulmonica is geen normaal gestemde mondharmonica. De Pulmonica is v.w.b. de notenopbouw enigszins te vergelijken met de gewone G-mondharmonica. Maar de klankkleur van de Pulmonica is nog lager dan de al bekende G-mondharmonica (Low G), namelijk LLG (extra laag). Door die extra lage/zware tonen - met name de eerste 4 kanalen - werkt de Pulmonica (gelijk de eerder genoemde Flutter) vibrerend/pulserend en heeft daarom ook het effect om vastzittend slijm los te trillen.

Om enig effect te hebben, wordt door de fabrikant geadviseerd om dagelijks minimaal 2 x 5 minuten op de Pulmonica te spelen. U hoeft hiervoor geen muzikale kennis te hebben. De winkelprijs is € 95,00. Voor zover ik weet, wordt de Pulmonica niet vergoed door de zorgverzekeraars.

Gelijk de gewone diatonische mondharmonica heeft de Pulmonica 1 t/m 10 genummerde kanalen. Kanaal 1 blaast het zwaarst en kanaal 10 het lichtst. Begint u pas, begin dan met kanaal 10.

De vraag is of de Pulmonica inderdaad doet wat de fabrikant Seydel beweert, namelijk het lostrillen van vastzittend slijm.

Aartje (mijn echtgenote) is ernstig longpatiënt en gebruikt sinds het voorjaar van het jaar 2015 de Pulmonica. Ik heb Aartje gevraagd haar ervaringen voor ons op te schrijven. Lees hier: http://www.mhtnederland.nl/mijn-ervaringen-met-de-pulmonica.html.

Maar dan nog is het slechts de ervaring van één persoon. Ik heb altijd geleerd ‘één getuige is geen getuige’. Daarom ben ik blij met de ervaringen van Catrien, één van mijn ‘leerlingen’ van MHT Neede 2017. Catrien kocht een paar maanden geleden ook een Pulmonica. Hieronder treft u de ervaringen aan van Catrien:

Sinds enige maanden ben ik een blijde bezitter van een Pulmonica. Dit is een mondharmonica die een vibrerende/pulserende effect heeft om slijm uit de luchtwegen los te kloppen.

Omdat ik problemen met mijn luchtwegen heb, ga ik elke week naar de MHT te Neede voor mondharmonicatherapie. Want ik heb elke morgen last van vastzittende slijm in mijn luchtwegen. Vaak ben ik wel meer dan een halve dag aan het hoesten en schrapen om die vastzittende slijm los te krijgen.

Tijdens de les kwam ook de Pulmonica ter sprake. En omdat ik niet altijd die pufjes wil gebruiken, heb ik een Pulmonica aangeschaft met de gedachten baat het niet dan schaadt het ook niet. In het Twents zeg men dan: Kieken wat ’t wörd.

Als ik s ’morgens een half uurtje op die Pulmonica mijn ademhaling oefening doe (gewoon in- en uit ademen) dan komt die vastzittende slijm binnen een half uur makkelijker en sneller los. En ik gebruik geen pufjes meer!! En dat is mij heel wat waard.

Als ik om een of andere reden s’ morgens een keer deze oefening oversla dan vraagt mijn man al snel “Heb je vanmorgen die oefening niet op de Pulmonica gedaan? Want je bent al de hele morgen tot vervelens toe aan het hoesten en schrapen om die slijm los te krijgen”.

Dus jullie hoeven mij niet te vragen hoe blij als ik met die Pulmonica ben. Ik wil hem zeker niet meer missen.

Met vriendelijke groet Catrien en Henk

.

Hoewel het niet per se moet, adviseer ik de kopers van een Pulmonica om contact op te nemen met een MHT-lesgroep in zijn/haar regio. Of anders contact te zoeken met een ervaren mondharmonicaspeler. Dit voor wat begeleiding in het begin.

Voor meer informatie: Longpatienten@Gmail.com

Jan Mulleman
Terug naar de inhoud