Bas van Toor (Bassie) - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

Bas van Toor (Bassie)

Wist u dit? > Anders > Bas van Toor

Op tienjarige leeftijd had hij van zijn moeder een mondharmonica gekregen en zodoende was hij op 14 jarige leeftijd een graag geziene gast op bruiloften en partijen want hij had intussen ook nog gitaar leren spelen en wierp zich op de conference en sketches spelen. Bas vond het allemaal prachtig. Het beroemde ‘Hotcha Trio' opende een mondharmonicaschool in Vlaardingen en Bas besloot daar de fijne kneepjes van het chromatisch mondharmonica spelen te leren. Hij vormde met twee medeleerlingen een trio; ‘De Harmonica Rascals' en zij traden daar veel mee op bij sport,- en bedrijfsfeesten. Ze speelden er zelfs mee voor de radio, in die tijd, we spreken van 1950, was dat natuurlijk iets geweldigs.

In 1996 deed Bas iets nieuws. Bas was al die tijd door blijven spelen op de mondharmonica en maakte op speciaal verzoek van zijn vrouw en kinderen een cd met serieuze en romantische melodieën. Eerst had Bas nog tegengesputterd en tegen zijn vrouw gezegd; ‘Wie zit er nou op een mondharmonica-cd van Bas van Toor te wachten?' maar hij ging overstag toen zij antwoorde; 'Nou Ik!' Samen met producer Hans Gouweloos van Dureco nam hij de uitdaging aan en werkte met veel plezier en enthousiasme, tot dikwijls diep in de nacht, aan het repertoire voor zijn aller eerste cd. In 2000 maakte Bas zijn tweede cd met kerstliedjes en inmiddels, 2004, ligt Bas zijn derde mondharmonica-cd Bas van Toor speelt mondharmonica ‘Alleen voor jou' in de winkels.

Het mag duidelijk zijn dat Bas zijn voorkeur uitgaat naar easy listening, jazz, blues, swing en Sinatra stijl. Hij vertolkt met veel gevoel nummers als; Killing me softly, I know him so well alsmede het repertoire van Sinatra waarbij het nummer ' The Summerwind' zijn swingende voorkeur heeft.

Tegenwoordig treedt Bas regelmatig op met het zes man tellende zigeuner ensemble ‘Basily' waarbij Django Reinhardt jazzstijl gespeeld wordt en nummers als Johnny is the boy for me' alsmede ‘Black Eyes' worden niet uit de weg gegaan.

Kortom Bas(sie) van Toor is een rasartiest in hart en nieren. Op de vraag ‘Wanneer stop jij nou eens?' antwoordt hij; ‘Mijn grote hobby en werk is schrijven, componeren, zingen, optreden, mondharmonica spelen en muziek maken. Kortom mensen entertainen op t.v., theater, openlucht, podium of waar dan ook. Ik ben net een grammofoonplaat; ik ga door tot op het gaatje'.

Bron: http://www.clownbassie.nl
                                                                                                                                                                                                                 

Clown Bassie geeft patiënten mondharmonica-les

Bas van Toor gaat college geven in het ziekenhuis.
'Clown Bassie' heeft een paar gastlessen mondharmonicatherapie op de agenda staan. De muzikale komiek zal longpatiënten in het Havenziekenhuis Rotterdam de fijne kneepjes van het harmonicaspel proberen bij te brengen.

'Ik ben dan wel een ouwe zak, maar ik heb de longen van een jonge god', zegt Bassie in De Telegraaf. 'Dat komt door het mondharmonica spelen en doordat ik vroeger bij onze acts in een noodtempo ballonnen moest opblazen.' Bas maakte op zijn website onlangs bekend bezig te zijn met een nieuwe harmonica-cd 'met 21 lovesongs'.

Het Havenziekenhuis is gespecialiseerd in patiënten met kortademigheid. Volgens onderzoekers werkt het diep inademen en lang uitademen bij het bespelen van de mondharmonica goed tegen longproblemen als COPD, astma en een tekort aan longinhoud.

Bron: AD, 24 augustsus 2014

Bassie speelt:
Diep in mijn hart

Terug naar de inhoud