Bezoek MHT Nederland, 05-07-2016 - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

Bezoek MHT Nederland, 05-07-2016

MHT LESGROEPEN > Zuid-Holland > Dordrecht

Bezoek aan de Revalidatieafdeling in de Sterrenlande, Dordrecht

Nog niet zo erg lang geleden werd ik door Jan van der Graaff, begeleider van lesgroep Ademnoot in Gorinchem, gewezen op het bestaan van MHT Dordrecht. Tot op dat moment was mij het bestaan daarvan onbekend.
 
Ik heb vervolgens contact gezocht met de activiteitenbegeleidster Liesbeth van der Hek die deze lesgroep in Dordrecht begeleidt. Van Liesbeth kreeg ik al veel informatie over de mail. Op zich was dat wel genoeg om een goede indruk te krijgen van deze nieuwe lesgroep.

Liesbeth nodigde mij vervolgens uit om een keer in Dordrecht langs te komen. Deze uitnodiging heb ik met plezier aangenomen. Hierbij heb ik ook Pieter Oostdijk, MHT Maasstad, bij Liesbeth geïntroduceerd. Ik had daarvoor al met Pieter hierover gesproken. Pieter heeft veel ervaring en zou in mijn ogen een goede klankbord kunnen zijn voor Liesbeth. Pieter woont bovendien niet al te ver weg van Dordrecht.

Dinsdag, 5 juli 2016, zijn Pieter, Aartje (mijn vrouw) en ondergetekende in Verpleeghuis de Sterrenlanden in Dordrecht op bezoek geweest. We werden hartelijk ontvangen door Liesbeth en Martina dell ‘Aguilla (verzorging). Liesbeth en Martina begeleiden om beurten op de dinsdagmiddag de lesgroep. Vandaag waren ze speciaal voor ons met z’n tweeën. Liesbeth en Matina worden wekelijks bijgestaan door vrijwilligster Paula van den Berg die de lesgroep op haar accordeon begeleidt.

Na een eerste kennismakingsgesprek gingen we naar de huiskamer waar de lessen altijd worden gegeven. Na ons kwamen al vrij snel een achttal vrouwen binnen. Dan merk je meteen dat deze groep anders is dan de andere lesgroepen die ik ken. Liesbeth en Martina ontvangen de mensen uiterst beleefd en vriendelijk. Beiden spreken de dames aan met mevrouw en hun achternaam. Maar dat voelt hier niet vreemd aan. De vrouwen die binnenkwamen zijn dan ook revalidanten (COPD). Men komt daar voor een revalidatie. En de mondharmonicalessen maken deel uit van deze revalidatie.

Na een week of tien (en dus ook maximaal tien mh-lessen) verlaat men weer de lesgroep. Binnen deze groep is het dan ook een komen en gaan van revalidanten. Sommigen blijven ook minder dan 10 weken. Gedurende deze weken krijgt men een mondharmonica in bruikleen. Na die tijd moeten ze deze weer inleveren en worden de mondharmonica’s weer medisch gereinigd voor een volgende gebruik. Sommige revalidanten hebben al een mondharmonica of kopen er eentje.

Het niveau van de revalidanten is erg divers. Er zijn er die voor hun 1e les komen en er zijn er die hun 10e en laatste les komen volgen. En dat allemaal binnen één lesgroep. Niet echt ideaal om een muziekinstrument te leren bespelen. Immers, een ieder vraagt op zijn/haar eigen niveau specifieke aandacht. En die persoonlijke aandacht kan nu niet worden geschonken. Wel komen nieuwkomers naast Liesbeth of Martina te zitten voor wat extra aandacht.

Moet je deze groep zien als een lesgroep? Neen, in mijn ogen niet. Deze groep is een echte mondharmonica therapiegroep. Misschien wel de enige echte mondharmonica therapiegroep in Nederland. Men gebruikt de mondharmonica als hulpmiddel om te revalideren. Dat er liedjes op kunnen worden gespeeld is plezierig en maakt het revalideren wat gezelliger. Maar niet meer dan dat. Men zal in principe dus nooit het niveau van 10 mondharmonicalessen overstijgen.

Gelijk bij de andere lesgroepen wordt begonnen met de oefeningen. Vervolgens worden liedjes gespeeld. Pieter, Aartje en ondergetekende doen hier volop aan mee. Je voelt dan ook meteen dat we met een therapiegroep meespelen en leggen ons daar ook gemakkelijk bij neer.

Terwijl er liedjes worden gespeeld, komen regelmatig ook andere revalidanten (Liesbeth: soms zelf familie) binnenlopen die vervolgens een plaatsje zoeken in de buurt van de ronde tafel waaraan wij -totaal 13 mondharmonicaspelers- spelen. De klank van de accordeon waarop Paula ons begeleidt klinkt zoals altijd gezellig. Sommige revalidanten zingen onze liedjes dan ook gezellig mee. En niemand van de spelers die zich daaraan stoort.

Er wordt een uurtje achter elkaar geoefend/gespeeld. Aan sommige revalidanten s goed te zien en te merken dat men het zwaar heeft, maar na een korte stop spelen ze weer verder. En de sfeer blijft gezellig. Daar zorgt met name Liesbeth wel voor. Ze blijft aardig en beleefd tegen de mensen.

Natuurlijk, muzikaal gezien kan ik veel opmerkingen over maken dit uurtje. Maar deze opmerkingen bedek ik graag met de mantel der liefde. Belangrijker is dat COPD-revalidanten tijdens hun revalidatie op een goede manier gebruik hebben gemaakt van de mondharmonica.

Tijd voor de koffie en zoals altijd smullen van de door Aartje zelf gebakken cake. Wie zorgt er voor de koffie? Inderdaad, Martina! Welke docent doet dat?

Zoals altijd speelde Paula voor de aanwezigen nog een half uurtje op haar accordeon wat gezellige liedjes. Ik kon het niet nalaten een paar liedjes met haar mee te spelen. Terwijl ik dat doe zie ik Pieter her en der met mondharmonicatips strooien. Wat delen we samen toch een mooie passie!

Zo komt aan dit bezoek ook weer een eind. Ik hoop dat er geen eind komt aan het contact met MHT Dordrecht.

Met dank aan Pieter en Aartje.
Terug naar de inhoud