Bezoek MHT Nederland, 20-05-2016 - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

Bezoek MHT Nederland, 20-05-2016

MHT LESGROEPEN > Noord-Holland > Den Helder

De TomTom geeft aan dat het 228 KM rijden is van Hengevelde naar het Geminiziekenhuis in Den Helder. We zouden daar zo’n 2 1/2 uur over moeten doen. Dat we onderweg nog vertragingen krijgen en een bezoek zullen brengen aan een tante en oom van Aartje in Anna Paulowna, weet onze TomTom (nog) niet. Marga van der Heetkamp had ons gemaild dat ze ons bij binnenkomst in het ziekenhuis op zou wachten. En dat liep geheel volgens plan.

De route door het ziekenhuis en de locatie van de oefenruimte deed mij denken aan ons bezoek aan de lesgroep Ademnoot in het Gasthuis in Gorinchem: een déjà vu-gevoel. Waren we in Gorinchem de eersten die arriveerden, nu waren we de laatsten. Maar staat er niet geschreven ‘de laatsten zullen de eersten zijn’? Na het nader kennismaken maar vlug een plaatsje gezocht.

Henk van der Heetkamp is één van de twee vaste begeleiders. Peter de Leeuw is de 2e begeleider. Onder leiding van Henk werd er een opwarmoefening gedaan. Hierna ging de lesgroep onder leiding van Henk een aantal liedjes spelen. Wat dan meteen opvalt, is dat men geen muzikale begeleiding gebruikt bij het spelen. Niet omdat men dat niet wil, maar omdat die er simpelweg niet is. Hiervoor moeten we even terug in het verleden.

MHT Den Helder is zo’n vier jaar geleden gestart onder leiding van wijlen Harrie Sjouwerman. Harrie overleed plotseling en daardoor was de onervaren lesgroep ineens op zichzelf aangewezen. Een van de vrijwilligers nam de lesgroep toen onder zijn hoede. En met vallen en opstaan is de lesgroep geworden wat die nu is. Dat is een hele knappe prestatie.

Wat tijdens het spelen ook opvalt, is dat vrijwel niemand in één kanaal speelt. Het leren spelen in één kanaaltje is iets dat ervaring vraagt. Die ervaring ontbreekt ook bij de kennis over toonsoorten en de keuze van de mondharmonica. Bij onze binnenkomst speelde iedereen liedjes (toonsoort C) op de G-mondharmonica (Hohner Special 20). Men heeft als 2e keus de C-mondharmonica. Men vindt de ‘C’ te hoog klinken! Daarom speelt men de liedjes liever op de G-mondharmonica. De reden waarom men dit kan doen, is omdat men als notatie het cijfersysteem gebruikt en hierbij geen gebruik maakt van orkestbanden. Zou men dit wel doen, dan liep men vast bij het wisselen van de verschillend gestemde 10 kanaals mondharmonica’s. Maar niemand van de lesgroep staat hierbij stil. Wijlen Johan Cruijff zou nu gezegd hebben “Elk nadeel heb z’n voordeel”. Maar de groep gaat onverstoorbaar verder met spelen. De onderlinge sfeer is prima en men traint samen de ademhalingsspieren. Je hoort goed dat men vaker samenspeelt.

Tijd voor de koffie en de door Aartje gebakken cake. Langzaam druppelen de kids binnen: Jayden, Amélien, Esthmée en Suraya. Op het oog gezonde kinderen. Maar ze hebben wel astma. Zonder schroom zoekt het viertal haar plaats op. Jayden vertelt mij over z’n pasgeboren broertje. Ondertussen loopt hij z’n lesmap door en krijgt hij z’n mondharmonica uitgereikt. Deze krijgen de kids namelijk niet mee naar huis. Thuis heeft men een goedkopere oefenmondharmonica en een kopie van de lesmap. Een ongelukje zit thuis in een klein hoekje.

De kids laten horen wat zij in hun mars hebben. Zonder een vorm van spanning of bescheidenheid spelen ze samen een aantal nummers. Henk voelt heel goed aan hoe hij de kinderen moet aanpakken. Het spelen wordt afgewisseld met humor. De kids krijgen er maar geen genoeg van. Er wordt nog een vlug een opname gemaakt.

Terwijl ik kijk en luister naar de vier enthousiaste jonge muzikanten zie ik ook Henk en Marga vol trots toekijken. Prachtig dat deze twee aardige mensen de vier kinderen (het vijfde kind – Mirthe - ontbrak) tijd en muzikale aandacht geven. En dit geheel belangeloos.

Een mooi moment om de meegenomen t-shirts met logo van MHT Nederland aan de kinderen te geven. Aartje en ik wilden die t-shirts aan hen geven op het tuinfeest. Echter, MHT Den Helder zal daar om financiële redenen niet aanwezig zijn.

Bij het ophalen van de t-shirts bij Wolterinck Vakkleding Hengevelde deden Annet en Marcel Wolterinck mij het spontane aanbod dat zij de t-shirts graag zelf wilden bekostigen. Aldus geschiedde. Namens de kids, Marga, Henk, Aartje en mijzelf dank ik Annet en Marcel voor dit sympathiek gebaar.

Nog even tijd over om samen met de kinderen en ouderen een paar liedjes te spelen. Dat kan gelukkig omdat de notatie (lees cijfers) van de muziek gelijk is aan die van de meeste MHT groepen in Nederland. Ik zag in de lesmappen een aantal kinderliedjes zitten dat ik heb rondgemaild. Ben ik er toch een beetje persoonlijk bij betrokken. Dat geeft mij een bescheiden, maar wel goed gevoel. 

De ouderen vertelden mij dat ze steeds weer onder de indruk zijn (en stiekem ook wel een beetje jaloers) hoe de snel de kinderen de liedjes leren spelen.

Zo kwam er ook hier een einde aan de lesdag in Den Helder. Dat de TomTom even later weer aangeeft dat we nog drie uur (inclusief oponthoud) terug moeten rijden nemen Aartje en ik graag voor lief.

P.S. 
Aartje, erg knap van je dat mij vandaag hebt vergezeld. Voor jou was het een zware dag. Maar je hebt er ook erg van genoten. 

Terug naar de inhoud