Bronchiëctasieën (BE) - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

Bronchiëctasieën (BE)

Wist u dit? > Gezondheid

In Longwijzer, nr. 5 - 2018, van het Longfonds stond een stukje over de ziekte bronchiëctasieën (BE). Mensen die deze ziekte hebben, hebben veel last van ophopend slijm. Lees onderstaand artikel. Vernevelen met extra zout water, oftewel hypertoon zout (met medicijn Nebusal) helpt om het slijm beter op te hoesten. Helaas vergoeden zorgverzekeraars dit medicijn niet meer. Het Longfonds gaat hierover in gesprek.

Aartje, mijn echtgenote met ernstig COPD, had jarenlang ook veel last van ophopend slijm. Op een dag las ik een artikel over de Pulmonica, een soort mondharmonica, maar wel speciaal ontworpen om o.a. vastzittend slijm op te hoesten.

Baat het niet, dan schaadt het niet dacht ik. Ik kocht voor Aartje een Pulmonica en liet haar daar dagelijks op spelen. En inderdaad, het slijm (sputum) kwam los. Aartje is uitermate tevreden over het spelen op de Pulmonica. Ze houdt zelfs een bescheiden logboek bij.

Toegegeven, één bewijs is geen bewijs, de ene ziekte is zeker niet gelijk de andere en dat geldt evenzo voor de patiënt. Maar wat heb je te verliezen wanneer je het probeert?

Neen, ik heb er totaal geen financieel belang bij. Eerder de kans dat mensen over mij heen gaan vallen. Dan is dat maar zo, maar ik weet als mantelzorger van een vrouw met ernstig COPD, wat het is om iemand te zien worstelen met vastzittend slijm.

Bent u of kent u iemand die aan BE (of soortgelijke ziekte) lijdt, mail mij dan gerust voor meer informatie. En overleg ook altijd met uw huis- en/of longarts.

Terug naar de inhoud