Buma/Stemra - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

Buma/Stemra

Wist u dit? > Anders

Hoe brengt Buma/Stemra gespeelde muziek bij optredens in kaart?

Wanneer een artiest tijdens een optreden muziek ten gehore brengt dan hebben de componist en tekstschrijver van de muziek recht op een eerlijke vergoeding voor dat gebruik. De artiest verdient dan namelijk geld dankzij het repertoire dat door andere mensen bedacht is.

Buma/Stemra brengt dat gebruik in kaart. Dat doen we op de volgende manier: We maken gebruik van een webcrawler die het internet afzoekt naar openbare optredens. De organisator van het optreden betaalt aan Buma/Stemra 3%, 5% of 7% (afhankelijk van de soort muziek) van de recette of de gage van de artiest. Buma/Stemra vraagt daarnaast aan organisatoren en artiesten om setlisten aan te leveren van de optredens zodat Buma/Stemra het betaalde geld kan verdelen.

De openbare optredens kunnen we dankzij de webcrawler goed in kaart brengen. Anders is dat bij besloten optredens als personeelsfeesten e.d. Die zijn via het internet vaak niet terug te vinden. Hier is Buma/Stemra afhankelijk van de artiesten en organisatoren. Zij geven aan Buma/Stemra alle optredens op en leveren de setlisten aan zodat Buma/Stemra de geïncasseerde gelden uit kan keren aan de rechthebbenden. Buma/Stemra benadert actief artiesten, organisatoren en boekingskantoren met het verzoek informatie aan te leveren.

Buma/Stemra heeft hier met een groot aantal, organisatoren en artiesten boekingskantoren afspraken over gemaakt.

Het in kaart brengen van optredens en het verzamelen van setlisten is een belangrijke focus van Buma/Stemra. Artiesten, organisatoren en boekingskantoren worden daarbij aangesproken. Doel van de actie: een betere en eerlijker betaling aan onze leden.

Type gebruikers

Er zijn verschillende situaties mogelijk waarin muziek gebruikt wordt. Hieronder een beknopt overzicht van de verschillende soorten categorieën van muziekgebruik.

Podia
Een concert of evenement zonder muziek is ondenkbaar. Organiseert u voorstellingen, concerten of evenementen, dan betaalt u voor muziekgebruik een vergoeding. De vergoeding bestaat uit een percentage van de opbrengst van de uitvoering (recette), de gage of de uitkoopsom (het bruto-bedrag dat u betaalt voor het optreden, exclusief BTW).
Wilt u muziek gebruiken, dan kunt u het betalen van de licentievergoeding eenvoudig van tevoren regelen via de portal van Buma/Stemra of via een opgaveformulier. Ook is het mogelijk om een voorschotregeling te treffen via uw boekingskantoor.

MKB’ers
Muziek kan veel betekenen voor uw zaak. Onderzoek toont aan dat achtergrondmuziek de omzet verhoogt, bezoekers in bars en restaurants langer blijven zitten en dat medewerkers zich prettiger voelen en daardoor productiever werken. Die winst hebt u snel binnen. Wilt u muziek gebruiken, dan kunt u de licentie eenvoudig van tevoren regelen via Buma/Stemra of via Mijn Licentie.

Omroepen
Zonder muziek is er snel radiostilte tussen u en uw publiek. Daarom is het van groot belang uw muziekgebruik goed te regelen. De meeste omroepen sluiten hiervoor een overeenkomst met Buma/Stemra en betalen de vergoeding vaak jaarlijks.

Online
Muziek geeft een website sfeer en zorgt voor een betere gebruikservaring. Ook in apps, online games en in filmpjes wordt muziek volop gebruikt. De wijze waarop muziek gebruikt wordt, is bepalend voor de vergoeding die hiervoor wordt betaald. Als een muziekwerk ter illustratie op een website wordt geplaatst, is er waarschijnlijk sprake van achtergrondmuziek op uw website. Wanneer muziek een grotere rol speelt, zoals op een muziekplatform, geldt er een ander tarief. Ook de licentie voor online muziekgebruik, kunt u via Buma/Stemra regelen.

Muziek in video’s en commercials
Muziek speelt een belangrijke rol bij het overbrengen van een boodschap. Om die reden wordt er vaak muziek gebruikt in audiovisuele producties, zoals commercials, bedrijfsfilmpjes en films. Voor de muziek die u in een dergelijke productie gebruikt, betaalt u een vergoeding aan de makers. Dit regelt u eenvoudig via Buma/Stemra.

Overige organisaties
Of het nu gaat om zorginstellingen of scholen, muziekverenigingen of kerken, sportverenigingen of dansscholen — overal klinkt wel eens muziek. Tijdens een sporttoernooi of dansles bijvoorbeeld, of bij de repetitie van het koor. Voor dit muziekgebruik betaalt u een vergoeding aan Buma.

Licentie afsluiten
U kunt zich via de website rechtstreeks registreren en een licentie afsluiten. Gebruik onderstaande wijzer om te bepalen welke licentie u nodig heeft. Daarnaast kunt u op deze pagina voorbeeldovereenkomsten, tariefbrochures en opgaveformulieren downloaden.
Terug naar de inhoud