De eerste stappen om te spelen - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

De eerste stappen om te spelen

De lessen

Het spelen op de mondharmonica

De mondharmonica is het enige ademinstrument ter wereld. De meest bespeelde mondharmonica is de 10-kanaals diatonische mondharmonica. Door met een lichte druk in- en uit te ademen door één van de 10 kanaaltjes wordt per luchtstroom één verend trilplaatje in beweging gebracht. Door de trilling van deze twee trilplaatjes worden per kanaaltje twee verschillende tonen geproduceerd. Eentje bij het uitademen en de tweede bij het inademen; in het vakjargon respectievelijk blazen en halen genoemd. Door controle te houden over de ademdruk wordt voorkomen dat de verende trilplaatjes in hun oorspronkelijke stand terugveren: een goede oefening voor de ademhalings-spieren!

Net als bij het zingen, vergt het spelen op de mondharmonica geen muzikale kennis. Bovenop de meeste 10-kanaals mondharmonica’s staan de cijfers 1 t/m 10. Achter deze 10 cijfers gaan muzieknoten schuil. Door te halen/zuigen en door te blazen twee noten/tonen per kanaal, dus totaal 20 noten/tonen. De meeste mondharmonicaspelers spelen a.d.h.v. deze cijfers (Tabs) in plaats van muzieknoten. Nb. Noten lees je en tonen hoor je!In de tekening hierboven staan de cijfers in het midden vermeld. De bovenste tonen hoor je bij het blazen, de onderste tonen bij het halen.

Het blazen en halen in één kanaaltje vergt meestal wat oefening. Belangrijk hierbij is dat de hersenen de klank (toon) van het spelen in één kanaaltje herkennen. Neem in het begin kanaaltje 4 als uitgangspunt. Sluit met twee schone inktvrije papiertjes de kanaaltjes links en rechts van het 4e kanaaltje af en blaas een aantal keer alleen door het 4e kanaaltje en concentreer je op de geproduceerde toon (C). Doe nu het hetzelfde zonder de twee papiertjes. Houd hierbij je lippen zo alsof je voorzichtig een kaarsje uitblaast of iemand een lief kusje geeft. De hersenen ‘vertellen’ je nu of je al dan niet in één kanaaltje blaast/haalt? De aanhouder wint!

Zin om om liedjes te spelen? Daar zijn speelregels voor. Een plusje (+) voor een cijfer betekent blazen en staat er niets voor het cijfer ……juist, dan is het halen. Voorbeeld: +4 wil zeggen: blazen in het 4e kanaaltje. Door het spelen van bekende liedjes weet/voel je hoelang je een noot/toon aan moet houden.

In de kanaaltjes 4 t/m 7 kan een toonladder worden gespeeld (do-re-mi-fa-sol-la-si-do). Links en rechts van deze vier kanaaltjes zitten extra kanaaltjes (tonen) die bij het spelen kunnen worden gebruikt.

Bij de volgende Tabs. staan liedjes die je nu kunt proberen te spelen.


Veel plezier bij het spelen op de mondharmonica.
  

 


Terug naar de inhoud