De mondharmonica als vredestichter - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

De mondharmonica als vredestichter

Wist u dit? > Anders

Merry Christmas

Op zaterdagavond, 16 december 2017, was ik uitgenodigd door het Orchestra Twente om deel te nemen aan het jubileumconcert Merry ChristmasHet concert is vernoemd naar de film “Merry Christmas” uit 2005 die zich afspeelt tijdens de Eerste Wereldoorlog en als thema de waargebeurde kerstwapenstilstand heeft. 

In de film kijkt men door de ogen van Duitse, Franse en Schotse soldaten. Het is in 2014 honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. De oorlog begon op 28 juli 1914 en duurde tot 11 november 1918. Vier lange jaren liep de frontlijn dwars door België (West Vlaanderen) en Noord-Frankrijk tot de Zwitserse grens. Over een lengte van zo’n 700 kilometer vochten soldaten een verschrikkelijke strijd in de loopgraven.


24 december 1914, kerstavond
Uit de loopgraven steeg, begeleid door een Duitse mondharmonicaspeler, een gezang op: “Stille Nacht heilige Nacht” en “Es ist ein’ Ros’ entsprungen”. Na een tijdje beantwoordden de Engelsen deze liedjes met applaus of eigen kerstliedjes. Langzamerhand hield het schieten op en klommen de mannen half uit de loopgraven. Er werden over en weer kerstwensen geschreeuwd.

             

Inderdaad, ik heb het mondharmonicagedeelte voor mijn rekening genomen.

De scene met mondharmonica begint op 3:58 minuten

22 december 2017

Het zijn de kleine dingen die het doen
 
In ons gezin is het altijd een traditie geweest met Kerstmis elkaar cadeautjes te geven. Nu Aartje (mijn vrouw) en ik alleen zijn, doen we dat niet meer. Wij hebben alles wat we ons in redelijkheid kunnen wensen. Dan heb ik het niet over de gezondheid. Maar Aartje en ik tellen onze zegeningen. En die zijn er genoeg. Het zijn vaak de kleine dingen die het doen.
 
Neem gisteren, de laatste lesdag van dit jaar van MHT Neede. Één van de ‘leerlingen’ deelde spontaan een kaarsje en wat lekkers uit. Op het kaartje stond onderstaand gedicht.
Moge de warmte van ‘n kaars
heel veel geluk verspreiden.
En met hun gloed een glansrijk jaar
vol liefde en vreugde voorbereiden.
 
Het zijn de kleine dingen die het doen......
 
En neem vandaag. Tussen de kerstkaarten zat een wat dikkere envelop. Deze was afkomstig van John Banen, de docent van MHT Almere. John had op Facebook bovenstaand verhaaltje over Merry Christmas gelezen waarin een mondharmonica(speler) een kleine rol speelt. Het zijn vaak de kleine dingen die het doen .....
 
In de envelop van John zat een brief (zie foto) die ik eerst moest lezen alvorens ik een bijgesloten pakje mocht openen. In de brief staat in het kort dat de 1e wereldoorlog een specifieke hobby is van John. John schrijft dat hij een bescheiden verzameling van gebruiksvoorwerpen uit de 1e wereldoorlog heeft waaronder mondharmonica’s die zijn opgegraven in de Duitse loopgraven in Vlaanderen.....In het bijgesloten pakje zat één van die opgegraven mondharmonica’s (zie hieronder).
 
Als oud-marinier heb ik uiteraard iets met oorlogen en als mondharmonicaspeler heb ik uiteraard ook iets met mondharmonica’s. Ja, deze mondharmonica krijgt thuis een speciaal plekje.
 
Het zijn de kleine dingen die het doen.
  
John bedankt en Merry Christmas.


Jan Mulleman
Terug naar de inhoud