De opkomst van muziektherapie als multifunctioneel medicijn - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

De opkomst van muziektherapie als multifunctioneel medicijn

Wist u dit? > Gezondheid > Muziektherapie
De opkomst van muziektherapie als multifunctioneel medicijn

23 oktober 2015 | Emma Young

Muziek maken zit de mens in de genen. Maar kunnen we er ook ziekten en depressies mee bestrijden? Het antwoord lijkt een voorzichtig ja.

In een ziekenhuis in het noorden van Londen improviseert een groep volwassenen met psychische problemen een liedje terwijl op de achtergrond een lage brom klinkt. In een behandelkamer in New York krijgt een kankerpatiënt chemotherapie terwijl hij naar het geluid van een kwartskristallen klankschaal luistert. Op een kleuterschool leert een autistisch kind woorden die voorgezongen worden. In een verzorgingstehuis vinden demente bejaarden herinneringen terug door naar oude liedjes te luisteren.

In de hele westerse wereld wint muziektherapie aan populariteit. En hoewel sommige behandelingen zweverig overkomen, vinden velen het concept aansprekend. We zijn tenslotte een muzikale diersoort: al vele duizenden jaren geleden gebruikten onze voorvaderen geluiden om de genezing te bespoedigen, en ook vandaag de dag maken velen van ons muziek met de bedoeling de stemming te beïnvloeden. Daarbij rijst de vraag hoe geluid precies op ons lichaam en onze geest inwerkt, en of muziek inderdaad geschikt is als remedie tegen medische problemen. Verrassend genoeg beginnen nu pas de eerste antwoorden op zulke vragen beschikbaar te komen.

‘De meeste kennis die we hebben over muziektherapie is anekdotisch’, zegt neurowetenschapper en musicus Daniel Levitin van McGill University in het Canadese Montreal. ‘En het is belangrijk te beseffen dat het meervoud van anekdote niet data is.’ Zelfs enthousiaste aanhangers als directeur Ciara Reilly van de Northern Ireland Music Therapy Trust zijn het daarmee eens. ‘Lange tijd was onze kennis over de manier waarop muziektherapie werkt gebaseerd op anekdotisch bewijs en op de resultaten van kleinschalig onderzoek’, zegt ze.

Daar begint verandering in te komen. Afgelopen oktober maakte een team van Queen’s University Belfast in Noord-Ierland de resultaten bekend van het eerste grootschalige gerandomiseerde onderzoek met controlegroep naar de psychologische effecten van muziektherapie. Hoewel de resultaten nog moet worden gepubliceerd, komt uit het onderzoek naar voren dat het improviseren van muziek het zelfvertrouwen van kinderen en adolescenten met gedragsproblemen bevordert en depressieve gevoelens tegengaat. ‘We beschikken nu over robuust klinisch bewijs dat de heilzame effecten van muziek onderschrijft’, aldus Reilly bij de presentatie van de resultaten.
Terug naar de inhoud