De Schaman - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

De Schaman

De mondharmonica > Model mondharmonica > Seydel Schaman


Seydel Schaman Medical Harmonica

Toots Thielemans (astmapatiënt) wist al heel jong dat mondharmonicaspelen goed voor hem was. Kennelijk werd hem dit ingegeven door een portie gezond verstand. Toots wilde door het spelen op de mondharmonica controle krijgen over zijn ademhaling.
 

In Amerika wist men ook al wel dat mondharmonicaspelen goed voor de longen was. Al wezen resultaten uit wetenschappelijke onderzoeken dat niet meteen uit. Het opvallende hierbij is dan wel dat medisch erkende hulpmiddelen zoals de Threshold en AerobiKA min of meer dezelfde (mechanische) werking hebben als de mondharmonica, namelijk middels je adem een regelbare weerstand overbruggen.

De laatste jaren lijken fabrikanten en verkopers van mondharmonica’s te beseffen dat de mondharmonica extra geld op kan leveren wanneer men hieraan de gezondheid koppelt. Zo vermeldt de Duitse fabrikant Hohner tegenwoordig in haar folder het medische belang van mondharmonicaspelen. En ook landgenoot C.A. Seydel Söhne laat van zich horen. Elders op deze site heb ik al iets geschreven over de Pulmonica. De Pulmonica is speciaal door C.A. Seydel Söhne ontwikkeld om de ademhalingsspieren te trainen.

The Schaman-Medical Harmonica is net als de Pulmonica in het jaar 2013 ontwikkeld door C.A. Seydel Söhne. Mijn conclusie bij de Pulmonica was o.a. dat ik van mening ben dat het spelen op de Pulmonica het beste onder deskundige leiding kan plaatsvinden. O.a. vanwege het in één kanaal (gaatje) blazen. Dit laatste is één van de overwegingen geweest om de Schaman te ontwikkelen. De Schaman is een akkoorden instrument. Je mag/moet hierop in meerdere kanalen tegelijk blazen. Het leuke is dat het dan zelfs misschien wel mooier klinkt.

Winkelprijs: ca. € 150,00.


Bent uw longpatiënt en u wilt gaan oefenen/spelen op de Schaman, dan is vooraf overleg met uw arts sterk aan te raden.

Spelen/oefenen op de The Schaman-Medical Harmonica is een vorm van PEP-therapie (PEP = Positive Expiratory Pressure). 

PEP-therapie
Wanneer ademen moeizaam gaat en slijm niet goed opgehoest kan worden, kan PEP-therapie een oplossing zijn. PEP-therapie helpt mensen met chronische aandoeningen aan luchtwegen, met het ophoesten van slijm. Daardoor wordt het ademen gemakkelijker en neemt de kans op ontstekingen af. Veel cliënten met Cystic Fybrosis en aandoeningen als Astma en COPD hebben baat bij PEP-therapie.
 
PEP-apparaat
Als door een PEP-apparaat wordt uitgeademd, gebeurt dat door een weerstand. Zo wordt een positieve druk opgebouwd in de luchtwegen, waardoor deze open blijven. De positieve druk zorgt ervoor dat de luchtflow komt, onder de plekken waar het slijm zit. Het slijm wordt dan naar de grotere luchtwegen geduwd, waar het uitgehoest kan worden. De combinatie PEP en medicijnverneveling kan zorgen voor een diepere toegang van het medicijn in de luchtwegen.

PEP-therapie wordt door een behandeld arts voorgeschreven. Jan Mulleman


Terug naar de inhoud