De Sterrenlanden - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

De Sterrenlanden

MHT LESGROEPEN > Zuid-Holland > Dordrecht

Tijdens mijn bezoek aan de lesgroep Ademnoot in Gorinchem vertelde de begeleider Jan de Graaff mij over bestaan van een MHT-groep in Dordrecht. Jan mailde hij later het emailadres van de contactpersoon aldaar, Liesbeth van der Hek. Ik heb vervolgens contact gezocht met Liesbeth en zo kwam er een mailwisseling tot stand.
 
Liesbeth mailde mij dat ze activiteitenbegeleidster was bij Het Spectrum, locatie De Sterrenlanden. Mensen met COPD revalideren op de Revalidatieafdeling in De Sterrenlanden. Deze doelgroep krijgt hier sinds kort o.a. ook mondharmonicalessen. Enerzijds voor de gezelligheid en anderzijds om de ademhaling te trainen.
Men kwam op dit idee n.a.v. een artikel over Ademnoot uit Gorinchem. Liesbeth heeft vervolgens contact gezocht met deze lesgroep. Liesbeth schrijft over dit contact : “Ik ben daar ook geweest en zij hebben mij veel info/tips en vooral veel enthousiasme gegeven.”

In eerste instantie wilde men voor de mondharmonicalessen een vrijwilliger werven, maar deze kon men in de regio Dordrecht niet vinden. Liesbeth kwam middels googelen op de site van Viola Barends. Viola kwam met het voorstel Liesbeth zelf een paar mondharmonicalessen te geven. Na drie lessen en veel mailtjes is Liesbeth gestart.
De eerste enthousiaste lesgroep bestond uit 5 personen. Liesbeth mailt verder: "Het nadeel van dergelijke lesgroepen is dat men tussen de 1 en 12 weken mondharmonica les krijgt en dat men daarna weer naar huis gaat. Met als gevolg dat men steeds weer met een nieuwe groep moeten beginnen. De longpatiënten krijgen de mondharmonica’s in bruikleen. Sommigen kopen er zelf eentje." 

Liesbeth wordt bijgestaan door een vrijwilligster die accordeon en keyboard speelt. Samen met haar en een verpleegkundige van de afdeling revalidatie heeft Liesbeth de mondharmonicalessen van Viola gevolgd.

Om beurten geven Liesbeth en de verpleegkundige mondharmonica les. De groep is volgens Liesbeth te klein om dit met z’n drieën te doen. "Op dit moment komen er ook mensen van buiten naar de mondharmonicalessen. Voor hen is het niet leuk om steeds weer opnieuw te moeten beginnen", aldus Liesbeth. Maar men hoopt daar in de toekomst wat aan te kunnen doen. Dat betekent volgens Liesbeth dat ze zelf extra mondharmonicalessen nodig heeft. Liesbeth heeft een muzikale achtergrond.

De laatste lesgroep heeft tijdens een bijeenkomst van het Longpunt, een bijeenkomstvan het Longfonds, een kleine demonstratie gegeven. Men hoopt dit vaker te doen. Daarvoor heeft men lesmateriaal nodig. Inmiddels heb ik Liesbeth op haar verzoek de 50 kinderliedjes en wat gezellige meezingers gemaild.

Samen gaan we bekijken hoe we verder gaan. Persoonlijk denk ik dat hier - ter ondersteuning - een mooie taak is weggelegd voor MHT Maasstad of één van de leden van MHT Maasstad.


Wordt vervolgd.


Terug naar de inhoud