Deelnemers - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

Deelnemers

MHT feesten > MHT-Regiofeest 2017

Het tuinfeest 2016 ligt inmiddels weer achter ons. Naast het sociale aspect van een tuinfeest was het ook weer een mooie gelegenheid om aan buitenstaanders te laten zien dat mensen met een longaandoening heel goed in staat zijn om op de mondharmonica een mooi stukje muziek ten gehore te brengen. 

Om bovenstaande nog meer uit te dragen is er een landelijk MHT Orkest samengesteld. De bedoeling is dat het MHT Orkest optredens gaat verzorgen door heel Nederland. Zoals bij bijeenkomsten van de Longpunten van het Longfonds, op braderieën en deelname aan muzikale evenementen.
Als 15-jarige jongen uit Doetinchem koos ik voor een carrière bij de marine en verliet daarvoor mijn ouderlijk huis. In 1983 kreeg ik van mijn echtgenote een paar oude mondharmonica’s van haar toen al overleden vader. Mijn schip was inmiddels al in Rotterdam gestrand. Van het een kwam het ander. Binnen een paar maanden werd ik lid van de Rotterdamse Mondharmonicaclub.

Binnen elke club heb je wel personen die meer of anders willen. Zo ontstond mondharmonicatrio Blue Sharp; ik werd de bassist. Wij hebben met Blue Sharp gespeeld voor radio en televisie. Successen waren CD-opnames, optredens in Duitsland, Zwitserland en……Amerika.

Maar aan noodlot ontkom je niet. Trieste familieomstandigheden brachten ons gezin tot een verhuizing naar het oosten van het land: Hengevelde. Tot aan onze verhuizing ben ik Blue Sharp trouw gebleven. De afstand Rotterdam-Hengevelde bleek echter te groot. Mijn twee muziekvrienden Herman van der Knaap en Richard Minderman zijn onder de naam 2Blow in Rotterdam samen verder gegaan.

Ik leg mij nu toe op het solo-instrument. Maar een leuke begeleiding vind ik onmisbaar. Daarom maak ik gebruik van professionele orkestbanden als begeleiding. Zulke banden zijn niet zo wispelturig zoals ik dat ooit was. Ze zeuren niet en doen precies wat en wanneer ik dat wil. Tenminste als de techniek (geluidsinstallatie) mij niet in de steek laat. Mijn repertoire bestaat uit muziek uit films, musicals, country, klassiek, evergreens, Schlagers, meezingers, etc. etc, etc.

Die Stadlfreunde uit Hengevelde. Vijf enthousiaste muzikanten (Jans, Robert, Jeroen, Jan en Marcel) met een duidelijke voorkeur voor volksmuziek. Volgens hen wordt je daarmee geboren en kom je er ook nooit meer vanaf. Zij zijn gek op vrolijke polka’s uit Oostenrijk en Slovenië. Polka’s waarop kan worden gedanst en ‘geschunkeld’ (ingehaakt) kan worden.


In het voorjaar van 2002 is er in de buurt een Smartlappenfestival en een viertal familieleden besluit daar naar toe te gaan. De sfeer en de gebrachte liedjes ontlokt bij Jan Geerts de uitspraak; “Volgend jaar staan wij hier ook”.

De tijd vliegt intussen voorbij en ruim 4 maanden later gaat het koor van start, wordt ook wel tijd als ze goed voor de dag willen komen. Eerst nog gewoon repeteren in een huiskamer waar een aantal familieleden en vrienden voor zijn uitgenodigd. 

De naam Janboel ontstaat omdat er in het begin niet veel lijn in zit, rommelig maar wel gezellig en omdat de oprichter Jan heet is die naam ‘Janboel’ daar ook een gevolg van. 

Het eerste optreden doen ze met alle liedjes die ze hebben, 6 stuks. Dat is hun hele repertoire op dat moment. Intussen kan het koor putten uit meer dan 100 liedjes. De naam van het koor is een aantal jaar geleden gewijzigd van smartlappenkoor Janboel in Koor Janboel Gaanderen. Tegenwoordig met nog maar een klein aantal smartlappen en met meer levensliedjes. Liedjes over verlies en verdriet uit de jaren 50, 60 en 70 van de vorige eeuw zijn in hun repertoire opgenomen. Evenals liedjes in het dialect van b.v. Boh Foi Toch, Jan Ottink en The Spitfires. De laatste jaren zijn daar aan toegevoegd de betere liedjes van Frans Bauer, Jannes, Dana Winner, Frans Duijts en andere liedjes die het koor gewoon leuk vindt. 

Het eerste echte optreden van het koor was in september 2003, de Gaanderense Kermis. Dan staat het koor zo maar tussen Jacques Herb, Bonnie St. Claire, Koos Alberts en Arne Jansen te zingen. In januari 2004 komen ze met hun eerste eigen lied ‘Ik heb van ow gehollen’. Op hun website, te vinden op www.janboel.org op de pagina –REPERTOIRE- is dat lied en meer dan 30 andere opnames van Koor Janboel te beluisteren via een link naar YouTube. 

In oktober a.s. bestaat het koor 15 jaar en ze bereiden zich voor op hun 10 korenfestival dat gehouden wordt op zondag, 8 oktober, in zalencentrum Het Onland in Doetinchem, toegang gratis. 

Het meer dan 30 leden tellend koor verheugt zich op het Regiofeest 2017 in Haakbergen waar ze hun beste beentje voorzetten om er gezamenlijk een onvergetelijk feest van te maken. 


Eddy Jongerden


Eddy is zanger, drummer, vocal coach en producer. Hij was o.a. zanger bij de internationaal bekende Tumbleweeds. Eddy werkte op vele podia in binnen- en buitenland. Hij speelde in orkesten met John van de Ven (Hazes), Hennie Vrienten (Doe Maar), Mick de Boer (Conservatorium Lichte Muziek) en begeleidde vele Nederlandse artiesten. Werkte voor Joop van den Ende, René Stokvis, Jan Vis en vergelijkbare artiestenbureaus.
Eddy is een zanger met een ruime ervaring in de nationale- en internationale showbusiness. Hij maakt elke gebeurtenis compleet. Een swingende special, een avondvullend optreden in combinatie met een DJ, een diner dansant, u zegt het maar…

Zorgvuldig gekozen en in eigen studio bewerkte backtracks vormen de basis van zijn optredens. Zijn repertoire bestrijkt een breed scala van muziekinvloeden: prachtige ballads, raggea, country, blues, rock & roll, Jazz, popmusic, disco-dance en soul.

Kortom: het beste uit alle tijden voor elke gelegenheid.


De Haaksberger Muzikanten werd (als onderdeel van De Haaksbergse Harmonie) opgericht onder de naam: "De Hoksebargsche Bloazers" op 10 november 1985 als een boerenkapel met als eerste dirigent: Hendrik Wissink. Echter al snel na de oprichting werd besloten om in plaats van een  boerenkapel een Egerländerkapel te worden. De eerste jaren traden de Muzikanten hoofdzakelijk in en rond Haaksbergen op (oa Schuttersfeest, Koninginnedag) met als hoogtepunt de opening van "De Vakantiebeurs 1988" in Utrecht.

In datzelfde jaar werd het dirigeerstokje door Hendrik Wissink overgedragen aan Hugo Masselink. Om van het boerenkapel-imago af te komen werd in dat jaar ook de naam gewijzigd in: De Haaksberger Muzikanten. Onder leiding van deze dirigent, die zelf jarenlang slagwerker bij De Glanerbrugger Muzikanten was (het toonaangevende Egerländerorkest in de regio), ging men over op de muziek die afkomstig is uit Tsjechië en later door Ernst Mosch verder werd ontwikkeld. Ook kwam het typische Egerländer-stijltje er toen in.

In 1994 werd  deelgenomen aan het NK. Deze keer werd ingeschreven in de Topklasse. Deze kampioenschappen vonden plaats in Muntendam. Hier werd een 3e plaats (met 331,5 punten) bereikt achter gerenomeerde kapellen als de Excelländer Kapel uit Eibergen, en de Bonkenbargkapel uit Oldenzaal.

Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan werd er een CD opgenomen. Op deze CD kregen De Haaksberger Muzikanten medewerking van de bekende Duitse trompettist Peter Mönkediek. Deze trompettist (afkomstig uit Ahaus) speelt onder andere in verschillende symphonieorkesten. Op deze CD staan behalve echte Egerländer-stukken (o.a. "Fliegermarsch" en "Textilaku") ook nummers voor Solo-Trompet ("Bravour-Polka" en "La Montanara").

Op 2 oktober 1998 mochten De Haaksberger Muzikanten in Theater De Bouwmeester in Haaksbergen het cultureel seizoen  1998-1999 openen. Aan deze spectaculaire avond (vol met geweerschoten en vuurwerk) werd wederom meegewerkt door Daniëlle Elsinghorst, Geert Sprick en Peter Mönkediek.

Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan werd er eind 2005 in de Silvox-studio te Silvolde een nieuwe CD opgenomen met de titel "Heut ist mir alles ganz egal". Op deze CD werd meegewerkt door de bekende trombonist Jos Jansen. Voor deze CD werden speciaal enkele nummers geschreven voor solotrombone met begeleiding van de kapel, namelijk "Jetzt kommt Jos" en "Wals voor Joske". De eerste CD werd op 19 november 2005 uitgereikt bij 't Hoogeland aan Jo Kleinsman de vrouw van de eerder dat jaar overleden oprichter van de kapel Bennie Kleinsman.

Egg Mountains    Het organisatieteam

Wij schrijven December 1997 als Henk en Joke Koppelman lezen dat er in een plaatselijke krant melding van een workshop country line dancing wordt gedaan welke georganiseerd wordt door Angelique Hartman op de boven verdieping van de S.T.U.W. te Eibergen. Nieuwsgierig dat we zijn, gaan we er naar toe en zijn na de workshop laaiend enthousiast. Van de mogelijkheid om je op te geven maken we gelijk gebruik en bij de volgende deelname wil ze dan t.z.t. een groep formeren. Het werd niet één groep maar meerdere, zo groot was de animo. Totaal waren er uit diverse omringende plaatsen t.w. Eibergen, Rekken, Neede en Beltrum ± 200 aanmeldingen. En toen maar wachten op de startdatum.

En dan, 10 Februari 1998 om 09:30 uur in hotel café De Klok was het zover, de eerste dans die we uitgelest kregen was de Freeze. Het was geweldig om deze vorm van dansen te doen, zowel op lijn alleen en als koppeldans met partner. Dit dansen vroeg om meer dan alleen maar één keer in de week een anderhalf uurtje les. En zo startten we, in het bezit van een paar cassettebandjes op 8 November 1998 met het op zondagmiddag van 14:00 uur tot 18:00 uur organiseren van country linedance middagen in cafe de Bastille, niet wetende dat het zo’n gigantisch succes zou worden. Toen is de naam Egg Mountains ontstaan. Zo ontstond er ook een demogroep. Een ieder die het leuk vond, kon en mocht meedoen met een optreden. Dat was niet tegen dovemansoren gezegd bleek al snel. Op deze manier hebben we diverse optredens gedaan tot groot plezier van zowel de danser als het publiek.

Wij zijn begonnen in café Bastille, daarna De Hertog en vervolgens café De Krekel. Toch werd ons Juni/Juli 2010 gevraagd om het country linedancing elders te gaan beoefenen. Het werd De Huve. Het dansen op de tweede en de vierde zondagmiddag van elke maand werd in de vakantiemaanden juli en augustus uitgebreid met de donderdagavond, ook dat bleek een succes.

In 2005 hebben Annie en Diny, Freddy en Tineke het stokje overgenomen van Henk en Joke die met pijn in het hart zijn gestopt. Ze wilden nl. wat meer met de camper weg. Vanaf de Huve zijn we sinds 23 April 2011 verhuisd naar het allermooiste wat een line-dancer zich maar kan wensen en dat is een compleet in westernstijl ingerichte vrijstaande landelijk gelegen ranch met de toepasselijke naam Annie’s Saloon genoemd naar de eigenaresse welke zelf ook les geeft. En natuurlijk is de hoop gevestigd, dat door middel van deze fantastische locatie wat zoveel uitstraling heeft het country gebeuren weer een extra boost geeft.

Zozo mannenZozo
 
Van Creedence Clearwater Revival tot Simon and Garfunkel en via Neil Young naar Boh Foi Toch is de muziek die deze vier mannen het liefst maken. 

De muziek uit de jaren 60 en 70 heeft nog steeds veel invloed op de hedendaagse muziek en past prima in de programma’s van diverse popfestivals. 

De band Zozo gaat meer voor de kleine intieme optredens. 

De band bestaat uit drummer Fons Kox, zanger Han Koeslag en voor zang en akoestische gitaar Henk Supheert en Andre Menting. 
Country Roads
Bye Bye Love
Jan Ottink


Jan Ottink solo

Terug van té lang weggeweest in de theaters. Na vele omzwervingen is Jan Ottink terug bij waar hij goed in is: het vertolken van zijn prachtige, bewogen teksten en liedjes met die altijd herkenbare, doorleefde stem.
 
Afgelopen jaar won hij met het nummer “Maak mie wakker” de prestigieuze “Gelderse Kleiroze”. Dat is de prijs voor het mooiste streektaallied. En niet alleen de vakjury-prijs: hij won óók de publieksprijs met deze sfeervolle ballad van het gelijknamige album, dat in 2015 uitkwam!
 
In zijn solo-concerten zingt hij  een selectie van de vele liedjes uit de theatervoorstellingen, die hij de afgelopen twintig jaar heeft gemaakt. Liedjes in de sfeervolle Nedersaksische streektaal, waarin het vooral draait om de teksten. Verhalen van stille avonden en donkere nachten, de cirkels van tijden en seizoenen, lange reizen en verrassende ontmoetingen, die zijn kijk op de wereld in alle windrichtingen laten kantelen. Hij observeert kritisch en geëngageerd de wereld en haar bewoners. Een voorstelling met een boodschap, met ernst, humor en vooral recht uit het hart.
 
Veel liedjes ook over verzoening en verbinding; een thema dat maar al te actueel is op dit moment. Mooi om uit volle borst mee te zingen!

U kunt het nummer ‘Maak mie wakker’ hieronder alvast zien en horen.


Terug naar de inhoud