Het dagje-uit - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

Het dagje-uit

MHT feesten > Pannenkoekendag 2018

Donderdag, 14 juni 2018, 11.00 - 14.00 uur

Eindelijk was het dan zover: het Dagje-uit. Zoals al eerder geschreven, is de achtergrond van deze dag dat de twee MHT-lesgroepen die in september/oktober worden samengevoegd elkaar wat beter leren kennen.
 
Elkaar beter leren kennen, kun je natuurlijk op veel manieren doen. Wij hebben ervoor gekozen dat iedereen in het openbaar een lied naar eigen keuze (desgewenst met orkestband) over mijn geluidsinstallatie mocht spelen. Dat is heel wat anders dan thuis in een veilige omgeving niet-versterkt spelen! Men moet dan ook een stukje schroom overwinnen om dit te kunnen en durven te doen. Maar dan nog blijft er altijd een gezonde spanning of het optreden wel goed gaat. En daar ligt een mooie taak weggelegd voor de begeleider/docent. Laat men vooral beseffen dat muziek maken naast gezond ook erg leuk is. Men moet er dan ook van genieten. En je longen zullen je dankbaar zijn !!

Hoe dan ook, een optreden in het openbaar over een geluidsinstallatie blijft altijd spannend, zelfs voor veel ervaren spelers. En een stukje gezonde spanning mag er best zijn. Het hoort er zelfs bij. Je lichaam levert toch een prestatie.
 
Als locatie hadden wij de Heikamp in Ruurlo uitgekozen. De Heikamp ligt in een mooi stukje natuur en staat bekend om haar hele goede en betaalbare pannenkoeken. Ik had met de Heikamp de afspraak gemaakt dat we de mooie veranda mochten gebruiken. Een veranda met een in- en uitschuifbaar dak. Hiermee ben je niet zo afhankelijk van het weer. De weergoden waren ons vandaag overigens goed gezind.
 
Vanmiddag heeft vrijwel iedereen een optreden verzorgd. Ik had alle namen op een briefje geschreven en in een tasje gestopt. Degene die optrad, trok hieruit de naam van de volgende persoon die moest optreden. Zo bleef de gezonde spanning aanwezig. 
 
Werd er een naam getrokken, dan kwam er vervolgens een gezicht bij. Deze persoon werd dan door mij geïntroduceerd. De muziekkeuze zegt ook iets over de persoon. Al met al een mooie vorm van kennismaken. Ook hier weer een taak voor de begeleider/docent: zorg dat het geen wedstrijd wordt wie het beste speelt. Stress is slecht voor de gezondheid; zeker voor longpatiënten.
 
Natuurlijk heb ik een gezonde spanning gezien bij de meeste spelers. Vergeet niet dat de meeste longpatiënten die onze mondharmonicalessen volgen 65+ zijn en meestal voor het eerst een muziekinstrument bespelen. 

Daarom ook alleen maar lof voor de ‘muzikanten’ die vanmiddag hebben opgetreden. Na hun optredens zag ik opluchting, maar ook een grote voldoening. Men had het toch maar eventjes gedaan....

Maar heeft dit alles er ook toe geleid dat de twee lesgroepen elkaar nu een beetje beter kennen? Ik durf op deze vraag volmondig JA te zeggen. De sfeer was goed en er was geen sprake van groepsvorming. 

Na afloop van de geplande optredens ontstonden er spontaan combinaties van spelers die nog even wat samen wilden spelen. Zo was er een damesgroepje samengesteld uit de twee MHT lesgroepen, Joop B. (lesgroep 2017) samen met Hermien (lesgroep 2016), maar ook Tresiah (2016), Coosje (2016) en onze speciale gast van vandaag Ina (MHT Meddo). 

Wanneer ik bladmuziek van nieuwe liedjes voor de lesgroepen uitwerk, kan alleen Ina dat ontcijferen en maakt er dan in haar computer vervolgens iets prachtigs van (ere wie ere toekomt). En daar ben ik Ina dankbaar voor.


Oh ja, niet geheel onbelangrijk: de pannenkoeken waren heerlijk en de locatie was prachtig, een aanrader!
 
 
Wim G. speelt "Weisst du wieviel Sternlein stehen?"
Aartje en Jan GK spelen tweestemmig 'Whispering Hope'
Janny speelt Patrona Bavaraie (Pappie, waar blijf je nou?)
Catrien houdt een voordracht over de "waskeldook" / vaatdoek)
Terug naar de inhoud