Het optreden - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

Het optreden

MHT Orkest > Optredens MHT Orkest > 2017 > Jammarkt Neede, 23-08-2017

Waar kort daarvoor Neede nog een nieuwe Jamkoningin kreeg, gaf op de Jammarkt in Neede het MHT Orkest haar eerste optreden vandaag. De weergoden waren de Jammarkt goed gezind. Het was er dan ook gezellig druk. Dat bracht met zich mee dat de terrasjes goed waren gevuld. Ook in de buurt van het podium waar het MHT Orkest haar optredens zou doen.

Persoonlijk vind ik een straatoptreden altijd erg leuk om te doen. Zeker bij mooi weer zoals vandaag. Het publiek zit dan lekker in haar vel, geniet van het mooie weer en hopelijk ook van de muziek.

Het kiezen van het te spelen repertoire hangt bij het MHT Orkest af van het soort optreden dat het orkest gaat doen. Soms staat een repertoire van te voren vast, zoals bij het aankomende MHT Regiofeest. Maar meestal staat het repertoire van het MHT Orkest niet van te voren vast; hooguit voor de helft. Het publiek speelt bij de muziekkeuze een belangrijke rol. Men mag liedjes kiezen uit een gevarieerde meezing map.

Maar bij straatoptredens zoals vandaag bepaal ik ter plaatse wat het MHT Orkest gaat spelen. Mijn keuze heeft voornamelijk te maken met de sfeer wat er dat moment hangt. De aanwezige sfeer heeft ook invloed op de gemoedstoestand van de orkestleden.

Bij mooi weer reageert het publiek vaak eerder, uitbundiger en luidruchtiger op muziek. Je merkt dan aan de orkestleden dat men daarvan geniet. Liedjes zoals Spiegelbeeld, Tanz mit mir, Blauwe korenbloemen, Meisjes met rode haren en zeker Het leven danst Sirtaki dwepen het publiek op. En die sfeer probeer je met je muziekkeuze vast te houden.

Ik had de orkestleden al een keer verteld dat je bij straatoptredens wasknijpers bij de hand moet hebben. Vaak gebeurt het dat de wind je bladmuziek spontaan om laat slaan met alle gevolgen van dien. Met wasknijpers voorkom je dat. Het is goed dat dit een keer daadwerkelijk gebeurt (zoals vandaag). Dan vergeet men deze les ook niet.

Om wat reclame te maken voor het MHT Regiofeest had ik een poster aan mijn muziekstandaard gehangen. Voorop het podium lagen de flyers die het publiek zo kon pakken. Het laatste werd veelvuldig gedaan.

Met veel plezier kijk ik terug op de twee optredens die het MHT Orkest vandaag heeft gedaan. Tussen de twee optredens door hebben de orkestleden nog een rondje Janmarkt gemaakt. Ook dat hoort erbij.

Het eerstvolgende optreden van het MHT Orkest is op het MHT Regiofeest op zondag, 10 september 2017, bij 't Hagen in Haaksbergen. Hopelijk weer met mooi weer.


Terug naar de inhoud