Informatie Signaal Taptoe - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

Informatie Signaal Taptoe

De lessen > Beleving > Signaal Taptoe

Het Taptoe-signaal klinkt van oudsher op 4 mei. De oorsprong van het signaal is ontstaan in het begin van de zeventiende eeuw, in de tijd van prins Maurits. Het signaal, gebaseerd op het commando ‘Tap toe!’, werd vroeger in kazernes gebruikt om het einde van de dag aan te kondigen. Het signaal is verwant aan het Britse signaal Last Post, maar het Nederlandse signaal is ouder en wezenlijk anders.

Iedereen is vrij om het taptoesignaal te spelen. Dat zeggen woordvoerders van de Militaire Muziek van de Nederlandse Krijgsmacht naar aanleiding van een discussie op Facebook.

Op Facebook circuleert een oproep aan trompettisten om op 4 mei om 19.58 uur het signaal Taptoe Infanterie uit te voeren op pleinen en straten en bij verzorgingstehuizen, ziekenhuizen of kerken. De initiatiefnemers willen hiermee toch nog enig cachet geven aan de herdenking van 75 jaar vrijheid. Tegelijktijdig is er een discussie ontstaan of het spelen van het Taptoesignaal door burgermuzikanten wel gepast is. Het signaal zou volgens een aantal mensen niet bedoeld zijn om op elke hoek van de straat gespeeld te worden. Menig (beroeps)trompettist speelt het niet vanwege de beladen emotie.

Woordvoerders van de Militaire Muziek van de Nederlandse Krijgsmacht laten desgevraagd weten dat iedereen vrij is om het taptoesignaal te spelen. Alleen bij officiële herdenkingen is de uitvoering van het signaal voorbehouden aan muzikanten van de militaire kapellen.
Terug naar de inhoud