KBO Eibergen, 14-12-2017 - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

KBO Eibergen, 14-12-2017

MHT Orkest > Optredens MHT Orkest > 2017

Niemand is onmisbaar
 
Het klinkt misschien hard, maar niemand is in beginsel onmisbaar. Zeker niet binnen organisaties. En ook niet binnen het MHT Orkest. Zou het wel zo zijn, dan zou ik als begeleider/docent van het MHT Orkest hebben gefaald. Natuurlijk kun je iemand missen, zelfs erg missen, maar je kunt daarentegen jezelf ook onmisbaar maken. En het laatste is één van de slechtste dingen die je als begeleider/docent van een orkest kunt doen.
 
Donderdag, 14 december 2107, had het MHT Orkest de afspraak staan om voor KBO Eibergen een kerstoptreden te verzorgen. Dinsdag, 12 december, werd ik echter geopereerd aan een lidtekenbreuk (navel). Woensdag, de 13e, werd ik uit het ziekenhuis ontslagen. De chirurg zag liever niet dat ik donderdags met het MHT Orkest het optreden zou doen.
 
Het MHT Orkest heeft het laatste jaar twaalf optredens gedaan. Daar tussendoor werd serieus geoefend en hard gewerkt aan een mooi en divers repertoire. Er werd ook gewerkt aan de houding en gedrag op het podium. Zoals: geen telefoons aan, niet te veel kletsen met elkaar, geen persoonlijke atrributen op het podium, geen vesten/jassen over de stoelen en niet gapen. Maar ook het staande in ontvangst nemen van applaus!
 
Het orkest kreeg een net aanzien, zoals gelijke kleding, gelijke lesmappen & muziekstandaarden en sjaaltjes voor de dames. Iedereen kreeg een rol toebedeeld binnen het orkest. Afspraken werden vastgelegd en nagekomen. Kortom, er is sprake van een goede organisatie. Niemand is onmisbaar, zelfs de begeleider/docent niet!
 
Toen ik zag aankomen dat ik niet mee kon met het optreden in Eibergen hoefde ik alleen maar mijn rol binnen het MHT Orkest tijdelijk in te vullen. Zo verving Jan Groot Kormelink mijn taak als speler/dirigent en Joop Prins nam de aankondigingen van de te spelen liedjes voor zijn rekening. Ik had er alle vertrouwen in dat het optreden goed zou gaan. En het ging ook goed.
 
Gistermiddag kwam een 7-tallig MHT Orkest in Eibergen aan. De weg erheen was weer-technisch gezien triest en regenachtig, maar het ontvangst was daarentegen warm en gezellig. In het voorcafé stond de koffie en cake al klaar. Tijd om nog even bij te praten. Om 14.45 uur begon het optreden in een zaal vol kerstsfeer. In overleg met KBO Eibergen werd er voor de koffiepauze gezellige meezingliedjes gespeeld en na de koffie de bekende kerstliedjes. De aanwezigen zongen alle liedjes mee.
 
Het orkest werd na afloop bedankt met een groot applaus, kreeg complimenten en alle orkestleden kregen een Weihnachtstol (de afwezige docent ook). Het applaus werd door het MHT Orkest staande in ontvangst genomen.
 
Ja, u hebt gelijk, ik ben trots op het MHT Orkest.
 
 
Begeleider/docent MHT Orkest
Terug naar de inhoud