Koor voor longpatiënten zingt sterren van de hemel - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

Koor voor longpatiënten zingt sterren van de hemel

Wist u dit? > Gezondheid > Muziektherapie

Het leven van de Amerikaanse Claire Wineland speelt zich grotendeels in het ziekenhuis af. Maar de taaislijmziekte weerhoudt de 18-jarige vrouw er niet van om de sterren van de hemel te zingen in een speciaal koor voor mensen met een chronische longaandoening.

Claire werd geboren met taaislijmziekte, een chronische aandoening die de longen en het spijsverteringssysteem aantast. ,,Toen ik 13 jaar was, gaven mijn longen het plots op. Ik lag drie weken in een coma, maar ik kwam er weer bovenop'', vertelt de jonge vrouw. ,,Het veranderde wel mijn leven, want sindsdien draag ik een zuurstofmasker."

De Californische Claire laat zich er echter niet door tegenhouden.  ,,Ik heb al een kwart van mijn leven in het ziekenhuis gelegen, moet vier tot vijf uur per dag ademhalingsoefeningen doen en neem 75 soorten geneesmiddelen. Ik heb altijd van zingen gehouden, maar ik mag al blij zijn als ik gewoon kan ademhalen.''

Waar ze er voordien van hield om te zingen en heuse shows in elkaar te steken voor haar familie, kon dat in haar puberteit niet meer. ,,Ik hield ervan om me de ziel uit het lijf te zingen op een podium. Maar door mijn ziekte mocht ik opeens al blij zijn als ik gewoon adem kon halen'', zegt ze.

Ze was superblij toen ze werd geselecteerd voor een bijzonder project met de Britse koormeester Gareth Malone. Hij bracht achttien mensen met ademhalingsproblemen samen en leerde hen hoe ze hun adem beter onder controle konden krijgen, zodat ze toch weer konden zingen. Waar ze in het begin amper een regel aan konden van 'Twinkle, Twinkle, Little Star', zongen ze na een spoedcursus van een week al een heel repertoire. En het 'Breathless Choir' - zoals het genoemd werd - trad op, in het bekende Apollo Theatre in New York. 


Troost
,,Samen leren zingen is niet alleen fysiek goed, het krikt ook het moreel op", aldus Malone. ,,Al heel lang maken mensen muziek om zich beter te voelen. Het troost je, het verwarmt je en je voelt je er prettig door. Het enige wat je nodig hebt is je stem. En je adem."

Claire blijkt sowieso niet iemand die de moed snel opgeeft. Dat bewijst ook de Claire's Place Foundation die ze zelf opstartte. Ze zamelt daarmee geld in om lotgenoten te ondersteunen, niet alleen met hun medische problemen, maar ook met hun dagelijkse leven. Ze wil de ziekte ook bekender maken bij het grote publiek. 


Bevrijdend
Momenteel heeft ze een nieuwe campagne lopen op crowdfundingsite Crowdrise. ,,Mijn ziekte wordt erger met de tijd", zegt ze nog. ,,Ik weet dat ik niet beter word, maar ik maak er toch het beste van. Mijn ziekte aanvaarden, is bevrijdend.''

Terug naar de inhoud