Langer thuis wonen - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

Langer thuis wonen

Wist u dit? > Gezondheid

Langer thuis wonen

Zoals we allemaal weten is de samenstelling van de Nederlandse bevolking aan het veranderen. Door de babyboom en de stijgende levensverwachting zijn er in 2030 naar verwachting 4,2 miljoen 65-plussers. Dat berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Het toekomstperspectief van een 65-jarige nu verschilt behoorlijk van dat van onze ouders op dezelfde leeftijd. We blijven  langer werken, betaald of onbetaald. Wij zijn actiever, reizen en sporten meer. We stellen hogere eisen aan woongemak en duurzaamheid. Maar blijven vooral langer wonen in hetzelfde huis. Dit maakt een investering in comfort en veiligheid aantrekkelijker dan ooit.

Hier vind je een aantal tips waardoor jouw huis nog jarenlang een fijn thuis kan zijn:

  • Onderneem sociale activiteiten. Mensen met veel sociale contacten voelen zich gelukkiger en blijven daardoor ook langer gezond. Als je fit blijft kan je natuurlijk ook langer thuis blijven wonen. Het is nooit te laat om jezelf uit te dagen en dromen na te jagen zegt acteur Wang Deshun (80 jaar!).

  • Blijf bewegen. Als je regelmatig beweegt wordt het ouder worden vertraagd. Besteed geen klusjes uit die je zelf nog kan doen. Door te bewegen houdt je jouw lichaam gezond en dat draagt indirect bij aan de mogelijkheid om langer thuis te wonen.

  • Probeer digitaal bij te blijven. Maak gebruik van slimme huishoudelijke apparaten, zoals thermostaten, wasmachines en alarmsystemen die draadloos verbonden zijn met internet. Apparaten die u eenvoudig bedient met een smartphone of iPad en beschikken over zelflerende functies. Het maakt het leven comfortabeler, maar indien nodig waarschuwen ze ook een mantelzorger of zorgverlener als er iets mis gaat. Verder kan je ook heel veel andere zaken online regelen, zoals bijvoorbeeld boodschappen doen.

  • Voel je thuis veilig. Wanneer je je veilig voelt in jouw huis, heb je ook het gevoel langer thuis te kunnen blijven wonen. Maak jouw huis veilig op het gebied van brandveiligheid, inbraakveiligheid en uitglijden. Lees hier meer over hoe je jouw huis veiliger maakt.

  • Pas jouw huis zodanig aan, dat je er langer zelfstandig kan blijven wonen. Daar zijn overigens niet altijd ingrijpende verbouwingen voor nodig. Soms kunnen kleine hulpmiddelen al een wereld van verschil betekenen. In de badkamer en toilet kan je bijvoorbeeld steunen aan de muur bevestigen, zodat je je kan vasthouden. Ook kan je het bad vervangen door een inloopdouche met lage instap, anti-slipvloer en eventueel een douchezitje.


Terug naar de inhoud