Longfonds - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

Longfonds

Het Longfonds

In Nederland hebben ruim 1 miljoen mensen een longziekte, zoals astma of COPD. Voor hen is gewoon ademhalen niet vanzelfsprekend. Het Longfonds financiert o.a. onderzoek naar longziekten. Onze toekomstdromen? We willen kapotte longen repareren, een vaccin tegen astma en een betere behandeling voor mensen met een ernstige longziekte.

De afgelopen halve eeuw hebben we al veel betekend voor mensen met een chronische longziekte.

Op het gebied van onderzoek en kennis is veel gebeurd. Zo is er een betere diagnose ontwikkeld voor longziekten, is de inhalator ontwikkeld en is er zelfs meer ontdekt over een mogelijk vaccin tegen astma. Ook nam het Longfonds het initiatief tot de Longalliantie Nederland (LAN) en de Netherlands Respiratory Society (NRS). Zij spelen een grote rol bij het voorkomen, behandelen en genezen van longziekten.

Beweging is erg belangrijk, juist voor mensen met een chronische longziekte. We hebben tijd en aandacht gestoken in meer sportlocaties waar mensen met een longziekte kunnen bewegen. Ook droegen we bij aan de rookvrije horeca, schoolpleinen en een beter binnenmilieu op scholen. Daarmee voorkomen we longziekten. Daarnaast is het belangrijk dat mensen met een chronische longziekte elkaar ontmoeten, om van elkaar te leren. Dat gebeurt inmiddels bij 50 Longpunten, de maandelijkse ontmoeting van longpatiënten, hun omgeving en behandelaars.

Ook op het gebied van de medische behandeling en rechten van longpatiënten hebben we al veel resultaat geboekt. Zo zijn er nieuwe zorgstandaarden over longziekten, waarin goede longzorg is vastgelegd. Patiënten lezen in een speciale patiëntenversie van de Zorgstandaard wat hun rol is bij een goede behandeling.

De Longfonds patiëntenvereniging zet zich actief in voor mensen met een longziekte. Word nu lid van het Longfonds voor € 25,00 per jaar en ontvang o.a. zes keer per jaar het magazine Longwijzer. Hoe meer meer leden, hoe sterker wij staan!


Noot: 
Wist u dat de meeste zorgverzekeraars het lidmaatschap vergoeden? Kijk in dit overzicht of uw zorgverzekeraar het lidmaatschap vergoedt of bel anders (033) 4341295. 


Toelichting:
Wanneer u enkel een basisverzekering hebt afgesloten bij uw zorgverzekeraar wordt een lidmaatschap bij een patiëntenvereniging niet vergoed. Het lidmaatschap is namelijk niet opgenomen in de wettelijk gestelde basisverzekering. Wanneer u een aanvullende zorgverzekering hebt afgesloten bij uw zorgverzekeraar wordt het lidmaatschap wel tot een bepaald bedrag vergoed. Toch is de vergoeding afhankelijk van het aanvullende pakket dat u hebt afgesloten bij de zorgverzekeraar. Elk aanvullend pakket heeft namelijk zijn eigen specifieke vergoedingen.

Terug naar de inhoud