Longpunt Arnhem-Liemers, 28-11-2018 - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

Longpunt Arnhem-Liemers, 28-11-2018

MHT Orkest > Optredens MHT Orkest > 2018

Jaarafsluiting Longpunt  Arnhem-Liemers

Op woensdag, 28 november 2018, kreeg het MHT Orkest  de gelegenheid om tijdens de jaarafsluiting van Longpunt-Liemers haar missie - het landelijk uitdragen van mondharmonicatherapie - uit te voeren.

Zo’n 40 personen waren naar het gezellige Kulturhus De Nieuwhof in Westervoort gekomen om hierbij aanwezig te zijn.

Het uitdragen van mondharmonicatherapie is een mix van het spelen van mooie luisterliedjes, het mee laten zingen van door het  publiek zelf gekozen liedjes en tussendoor meer te vertellen over de mondharmonica. Of het MHT Orkest daar steeds in slaagt, hangt voor een een groot  deel ook af van het publiek.

Vandaag had het MHT Orkest een heel fijn publiek. Men was attent, stelde vragen, had humor, was gastvrij en zong uit volle borst  mee. En - niet onbelangrijk - men was erg geïnteresseerd in de mondharmonica.  

Voorafgaande aan het optreden van het MHT Orkest was er nog een oproep aan de aanwezigen om zich aan te melden voor een nog op te  richten zangkoor. Een dergelijke oproep kan het MHT Orkest alleen maar ondersteunen. Naast het geloof dat mondharmonicaspelen goed is voor de ademhalingsspieren, geloof ik dat zingen dat ook is. Het gaat niet om het mondharmonicaspelen of zingen, het gaat om de longpatiënten.

Bij het kiezen van een lied om mee te zingen, vroeg een dame (in Rotterdam geboren) om het lied ‘Ketelbinkie. De reden laat zich raden. Een tweede dame vroeg om Te Lourd' op de bergen. Zij had daar dierbare herinneringen aan. Zij waagde het zelfs aan om dit lied alleen te zingen, begeleid door het MHT Orkest. Erg mooi gedaan! Weer een andere dame vroeg om Spiegelbeeld. Zij had dit lied gezongen op de trouwdag van haar zuster. Zo passeerden de meezingliedjes: Zeeman, het Gelders Volkslied, Ik sta op wacht en Twee reebruine ogen. Uiteraard was er ook nog Sinterklaasmuziek dat werd meegezongen.

In de pauze was er gelegenheid voor het stellen van vragen. Dit werd dan ook volop gedaan. Opvallend was dat er relatief veel mensen aanwezig waren die vroeger - en sommigen nu nog - mondharmonica hebben gespeeld.  Als bewijs hadden velen een exemplaar meegenomen. In de pauze werd ook gevraagd  of wij volgend jaar naar Nijmegen konden komen. Wordt vervolgd.

Het MHT Orkest bewees na de koffiepauze dat je geen muzikale kennis nodig hebt om mondharmonica te spelen. De al eerder genoemde Rotterdamse dame kreeg de kans om een lied mee te spelen met het MHT Orkest. Na een korte spoedcursus deed zij dat ook keurig. Als beloning mocht de dame in kwestie de mondharmonica houden. Graag merk ik hierbij op dat mijn oud-collega’s Martin en Chantal mij hiervoor een aantal mondharmonica’s hebben geschonken, waarvoor mijn (onze) hartelijke dank.

Zo kwam er een eind aan een mooie middag in Westervoort in de Liemers.

Het MHT Orkest werd met bloemen bedankt.  


U hoort d'Muulörgeler vo Krienz met Frau Portmann
Terug naar de inhoud