Mailing Longpunten (23-05-2014) - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

Mailing Longpunten (23-05-2014)

De media > 2014

Geachte heer/mevrouw,

Sinds september 2013 mag ik in Meddo (Winterswijk) aan mensen met een longaandoening mondharmonica les geven. Naast dat mondharmonicaspelen goed is voor de longen, is het bespelen van een muziekinstrument (dus ook de mondharmonica) heel goed voor de hersenen. Voeg hier een portie gezelligheid aan toe en je hebt een ideale combinatie om mensen met een longaandoening zo’n 1 1/2 uur per week tijdens een mondharmonica les een beetje verlichting te geven. Voor thuis krijgen krijgen de deelnemers muzikale (adem)oefeningen en muziek (op CD) mee. Bij het starten van de lessen is muzikale kennis of aanleg niet vereist. De leeftijd speelt ook geen rol. In Meddo is de oudste deelneemster 81 jaar jong.

Kosten? Natuurlijk, die zijn er. Maar die worden zo laag mogelijk gehouden. Als docent vraag ik geen vergoeding, zelfs niet voor de koffie of voor het vervoer. Het lesmateriaal en het gebruik van de locatie is gratis. Het enige dat door de deelnemers moet worden betaald is een goede mondharmonica, lesmap, CD en tafelmuziekstandaard. Totale kosten ca. € 37,50. Voor de rest komen er geen kosten meer bij. Tijdens het lessen wordt aan de aan deelnemers o.a. ook uitgelegd hoe men de mondharmonica schoon kan maken en houden. Gezondheid en hygiëne staan voorop, pas dan komt de muziek. En als de muziek komt, dan spelen we liedjes die de mensen na verloop van tijd zelf mogen uitzoeken.

Op meer plaatsen in Nederland zijn lesgroepen zoals in Meddo (o.a. Rotterdam, Doetinchem, Hengelo (O), Beverwijk, Hoorn, Den Helder en Gorinchem). Maar in het oosten van het land zouden er van mij wel meer mogen komen. Neen hoor, ik wil bij u geen les komen geven. Wat ik graag zou willen is dat u erover nadenkt en misschien zelfs wel initiatieven gaat ontplooien om ook bij u in de buurt een lesgroep te laten starten. Mocht u willen, kom ons gerust eens opzoeken in Meddo. En kijk ook eens hier: http://www.mhtmeddo.nl/index.html

Hebt nu nog vragen of anderszins, dan verneem ik dat graag van u.

Groeten van MHT Meddo,

Jan Mulleman

Terug naar de inhoud