MHT Hof van Twente - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

MHT Hof van Twente

MHT LESGROEPEN > Overijssel > MHT Hof van Twente

Binnenkort ook gratis mondharmonica les in Hengevelde?

In het jaar 2001 kwamen Aartje (mijn vrouw) en ik in Hengevelde wonen. Ik speelde op dat moment al met veel plezier zo’n 25 jaar mondharmonica. De laatste 6 jaar gaf/geef ik gratis mondharmonica les in de Achterhoek (Meddo en Neede); met name aan mensen met ademhalingsproblemen, zoals COPD (Longemfyseem en Bronchitis) en Astma.

In december 2012 ben ik vervroegd met pensioen gegaan om fulltime mantelzorger te worden voor Aartje (COPD). Een paar maanden daarvoor kwam mij ter oren dat mondharmonicaspelen goed was voor het trainen van de ademhalingsspieren. Tja, dan is de verbinding snel gelegd. Ik besloot een deel van mijn vrije tijd te gaan besteden aan het geven van gratis mondharmonica les aan zieke mensen zoals Aartje.

Mijn eerste idee was om met een lesgroep in Hengevelde (Hof van Twente) te starten. Een oproep in de Höfte, het Hofweekblad en Tubantia leverde toen helaas niet het gewenste resultaat op. Gelukkig werd ik wel door het Longfonds (werkpunt Winterswijk) in de gelegenheid gesteld om in Lievelde een presentatie te geven. Kort daarna meldden zich 20 personen en startte in Meddo mijn eerste lesgroep.

Twee jaar later startte in Neede mijn tweede lesgroep. Hier volgen momenteel 27 personen de mondharmonicalessen. Beide lesgroepen zijn op dit moment in goede handen van twee bekwame begeleiders.

Het laatste jaar heb ik al een aantal keer de vraag gehad waarom ik geen mondharmonica les geef in Hof van Twente. Mijn antwoord op deze vraag was dan eerlijk “omdat in Hof van Twente hiervoor geen animo was”.

In het jaar 2017 heeft de Stichting Zomerfeesten Hengevelde mij een cheque ad € 300,00 overhandigd voor het opzetten van een lesgroep in Hengevelde. Op dat moment wilde ik mijn lesgroep in Neede niet zonder een bekwame docent achterlaten. Nu mijn lesgroep in Neede wel in handen is van een bekwame docent heb ik mijn handen en mondharmonica vrij om in Hengevelde een lesgroep te starten.

Bij voldoende animo wil ik in februari in Hengevelde een voorlichting/proefles geven en meer vertellen over mijn gratis mondharmonicalessen aan mensen met een ademhalingsprobleem. De leeftijd speelt geen enkele rol. Het hebben van muzikale kennis en/of muzikaal zijn is niet nodig. Gezonde mensen kunnen zich helaas niet aanmelden.
 
Men hoeft geen notenschrift te leren. De muzieknoten van de liedjes die wij spelen, voorzie ik van cijfers die corresponderen met cijfers die op de mondharmonica staan. Iedereen kan het gemakkelijk leren! Het enige dat men nodig heeft, is een lespakket: tafelstandaard, 4-ringsmap en een mondharmonica; kosten ongeveer €50,00. Ik adviseer en help bij de aanschaf hiervan. Verder zijn er geen kosten.

Bij mijn mondharmonicalessen hanteer ik drie steekwoorden en wel in deze volgorde: gezondheid, gezelligheid en muziek. M.b.t. de gezondheid merk ik op dat de mondharmonica’s waarop wordt gespeeld goed schoon zijn te houden/maken. Om het gezellig te maken leer ik u alle soorten liedjes te spelen met instrumentale begeleiding. Geurtjes en roken zijn tijdens het lessen taboe.
  
Muziek maken is om veel redenen gezond voor de mens. Zo houdt muziek maken ons brein langer fit. Het samen muziek maken is goed om andere mensen te ontmoeten en eenzaamheid zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Er is altijd wel een luisterend oor.

Ik geef mijn wekelijkse mondharmonicalessen overdag, het liefst van 11.00 - 12.30 uur. De ervaring is dat mensen met een ademhalingsprobleem zich het best voelen tussen 10.00 en 15.00 uur. De locatie wordt het Kulturhus de Marke in Hengevelde.

Is er geen of onvoldoende animo in Hengevelde, dan pas zal ik mij richten op de andere woonkernen van Hof van Twente.

Wilt u meer weten, raadpleeg dan mijn website www.MHTNederland.nl., en/of kijk ook op facebook van MHT Nederland en/of stuur mij een mail.

U kunt u interesse kenbaar maken en/of vragen stellen via mail: Longpatienten@Gmail.com. De lesgroep mag zo’n 20 personen groot zijn. Vol is helaas vol.

Wie weet tot ziens.
 
 

Update zaterdag, 12 januari 2019

Zoals al geschreven, ben ik van plan om in februari/maart in mijn woonplaats Hof van Twente (Hengevelde) te starten met een nieuwe MHT-lesgroep.  N.a.v. mijn eerste omroep in ons plaatselijke dorpsblaadje De Höfte hebben inmiddels zeven personen gereageerd waaronder de moeder van een astmatisch meisje van negen jaar. Met de meesten van hen heb ik inmiddels al telefonisch contact gehad.

Volgende week verschijnt er een oproep in het Hofweekblad. Dit weekblad verschijnt ook in omringende woonkernen. Mijn verwachting is dat naar aanleiding van deze oproep ook nog reacties binnenkomen.

Bij MHT Neede geef ik op dit moment mondharmonica les aan een beginnersgroep. In deze beginnersgroep zitten personen die nog meer problemen  hebben dan alleen een ademhalingsprobleem. Deze personen hebben om uiteenlopende redenen meer (persoonlijke) aandacht nodig. Ik denk met name aan personen met ernstige ademhalingsproblemen, gehoorproblemen, parkinsonisme en mentale problemen.

De bedoeling is dat de beginnersgroep zich in september aansluit bij de  gevorderden. Echter, het ligt in de lijn der verwachting dat een aantal personen  (met extra aandacht) grote moeite zal hebben met deze aansluiting. Om welke  reden dan ook. Wat gaat er dan met deze personen gebeuren? Het zit erin dat er  in Neede dit jaar geen nieuwe lesgroep zal starten!

Nu even terug in de tijd. Ik was een jongen van een jaar of veertien. Ik  speelde al verdienstelijk althoorn in een jeugdgroepje van de plaatselijke  harmonie. Dit viel zelfs de dirigent van de harmonie op. Een seizoen later werd  ik overgeheveld naar de volwassenen zoals dat toen werd genoemd. Daar zat ik dan  tussen als die grote kerels. Er was geen persoonlijke begeleiding, niets. Het  zal zeker niet zo zijn geweest, maar in mijn beleving werd er bij elk foutje dat  ik speelde naar mij gekeken alsof ik iedereen ophield. En dat was natuurlijk ook  wel zo, maar toch... Ik werd steeds banger, voorzichtiger, banger....en verloor het plezier. Een paar maanden later stopte ik.

Nu weer terug naar mijn beginnersgroep in Neede. Zoals al geschreven, is  het de bedoeling is dat de beginnersgroep zich in september aansluit bij de  gevorderden (vgl. de volwassenen hierboven). Gaan de personen met extra aandacht dan ook het plezier van het samen maken van muziek verliezen?

In overleg met de begeleider van MHT Neede (gevorderden), Jan Groot Kormelink, wil ik voor de mensen met extra aandacht desgewenst een plaats reserveren in mijn nieuwe lesgroep MHT Hof van Twente. Uiteraard ligt de keus bij hen. En mocht men overstappen, dan kan men desgewenst op elk moment weer  terugkeren naar MHT Neede: het voordeel van gelijke lesmappen.

Ik ‘hoor’ sommigen van jullie zich al afvragen ‘en wat met het astmatisch meisje van negen jaar’. Eerlijk antwoord: nog geen idee.

Wordt vervolgd.

Jan Mulleman
...........................................

Willem Andries Wilmink - Enschede, 25 oktober 1936 – aldaar, 2 augustus 2003)
Hermien Timmerman-van der Weide - De Krim, Overijssel, 25 juli 1943 - Enschede, 23 mei 2003)
Freddy Golden (Fred Gaasbeek) - Enschede 1940 - heden

Drie streekgenoten met als resultaat het lied 'De Huizen'. Het is een gedicht van Willem Wilmink, op muziek gezet door Freddy Golden en prachtig gezongen door Hermien Timmerman.Terug naar de inhoud