MHT Hof van Twente - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

MHT Hof van Twente

MHT LESGROEPEN > Overijssel > MHT Hof van Twente

Gratis mondharmonica les in Hof van Twente

In het jaar 2001 kwamen Aartje (mijn vrouw) en ik in Hengevelde - Hof van Twente - wonen. Ik speelde op dat moment al met veel plezier zo’n 25 jaar mondharmonica.

In december 2012 ben ik vervroegd met pensioen gegaan om fulltime mantelzorger te worden voor Aartje (COPD). Een paar maanden daarvoor kwam mij ter oren dat mondharmonicaspelen goed was voor het trainen van de ademhalingsspieren. Tja, dan is de verbinding snel gelegd. Ik besloot een deel van mijn vrije tijd te gaan besteden aan het geven van gratis mondharmonica les aan zieke mensen zoals Aartje.

Mijn eerste idee was om met een lesgroep in Hengevelde (Hof van Twente) te starten. Een oproep in de Höfte, het Hofweekblad en Tubantia leverde toen helaas niet het gewenste resultaat op. Gelukkig werd ik wel door het Longfonds (werkpunt Winterswijk) in de gelegenheid gesteld om in Lievelde een presentatie te geven. Kort daarna meldden zich 20 personen en startte in Meddo mijn eerste lesgroep.

Twee jaar later startte in Neede mijn tweede lesgroep. Hier volgen momenteel 27 personen de mondharmonicalessen. Beide lesgroepen zijn op dit moment in goede handen van twee bekwame begeleiders.

Het laatste jaar heb ik al een aantal keer de vraag gehad waarom ik geen mondharmonica les geef in Hof van Twente. Mijn antwoord op deze vraag was dan eerlijk “omdat in Hof van Twente hiervoor geen animo was”.

In het jaar 2017 heeft de Stichting Zomerfeesten Hengevelde mij een cheque ad € 300,00 overhandigd voor het opzetten van een lesgroep in Hengevelde. Op dat moment wilde ik mijn lesgroep in Neede niet zonder een bekwame docent achterlaten. Nu mijn lesgroep in Neede wel in handen is van een bekwame docent heb ik mijn handen en mondharmonica vrij om in Hengevelde een lesgroep te starten.

Men hoeft geen notenschrift te leren. De muzieknoten van de liedjes die wij spelen, voorzie ik van cijfers die corresponderen met cijfers die op de mondharmonica staan. Iedereen kan het gemakkelijk leren! Het enige dat men nodig heeft, is een lespakket: tafelstandaard, 4-ringsmap en een mondharmonica; kosten ongeveer €50,00. Ik adviseer en help bij de aanschaf hiervan. Verder zijn er geen kosten.

Bij mijn mondharmonicalessen hanteer ik drie steekwoorden en wel in deze volgorde: gezondheid, gezelligheid en muziek. M.b.t. de gezondheid merk ik op dat de mondharmonica’s waarop wordt gespeeld goed schoon zijn te houden/maken. Om het gezellig te maken leer ik mijn 'leerlingen' alle soorten liedjes te spelen met instrumentale begeleiding. Geurtjes en roken zijn tijdens het lessen taboe.
  
Muziek maken is om veel redenen gezond voor de mens. Zo houdt muziek maken ons brein langer fit. Het samen muziek maken is goed om andere mensen te ontmoeten en eenzaamheid zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Er is altijd wel een luisterend oor.

Ik geef mijn wekelijkse mondharmonicalessen overdag en wel van 10.30 tot 12.00 uur. De ervaring is dat mensen met een ademhalingsprobleem zich het best voelen tussen 10.00 en 15.00 uur. De locatie is het Kulturhus de Marke in Hengevelde.

Wilt u meer weten, raadpleeg dan mijn website www.MHTNederland.nl., en/of kijk ook op facebook van MHT Nederland en/of stuur mij een mail.


Wie weet tot ziens.
 
 
...........................................

Willem Andries Wilmink - Enschede, 25 oktober 1936 – aldaar, 2 augustus 2003)
Hermien Timmerman-van der Weide - De Krim, Overijssel, 25 juli 1943 - Enschede, 23 mei 2003)
Freddy Golden (Fred Gaasbeek) - Enschede 1940 - heden

Drie streekgenoten met als resultaat het lied 'De Huizen'. Het is een gedicht van Willem Wilmink, op muziek gezet door Freddy Golden en prachtig gezongen door Hermien Timmerman.Terug naar de inhoud