MHT Leiden - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

MHT Leiden

MHT LESGROEPEN > Zuid-Holland > Leiden

Op vrijdagmiddag, 8 april 2016, organiseerde Longpunt Leiden een bijeenkomst waarbij het gebruik van de mondharmonica centraal stond. Zie hieronder het persbericht en daar weer onder wat foto’s.

In het persbericht staat te lezen dat Pieter Oostdijk van MHT Maasstad deze presentatie zou verzorgen. Pieter werd echter ziek en heeft ondergetekende gevraagd om hem te vervangen; aldus geschiedde.

Ondergetekende werd bijgestaan door:
- Annelies Ritstier, MHT Maasstad
- Joke Notebaart, MHT Maasstad
- Loes Matze, MHT Maasstad
- Aartje Mulleman, MHT Nederland
- Gerard Harms, MHT Maasstad.

Volgens onderlinge afspraak zorgden wij met z’n zessen ervoor dat bij binnenkomst van de genodigden er gezellige mondharmonicamuziek werd gespeeld: Zeeman, The banks of the Ohio, Roodborstje en The Rose.

Na het openingswoord door de heer Hans van de Marel van Longpunt Leiden begon de presentatie. In het begin was er de theorie. Aan de orde kwamen zaken zoals: muziektherapie, de geschiedenis van de mondharmonicatherapie, de werking van de mondharmonica, hoe ga ik met mijn mondharmonica om, het lespakket, schoonmaaktips en het bestaan van de lesgroepen in Nederland.

Na de koffie was het de beurt aan de praktijk. 26 personen van de ca. 40 aanwezigen deden aan dit interactieve gedeelte mee. Waar het mogelijk was zongen en/of neuriede de rest met dit gedeelte mee.

Achtereenvolgens werd samen gewerkt aan:
- Ademhalingsoefeningen;
- Deze vuist op deze vuist;
- Vader Jacob (ook in canon);
- De uil zat in de olmen (ook in canon).

Tussendoor was er uiteraard ruimte voor vragen/antwoorden en de nodige humor.

Zo werd begonnen, zo werd ook geëindigd, wij zessen speelden voor de aanwezigen nog het nummer De Clown.

Echter, daar dachten Annelies, Joke, Gerard en Loes anders over. Als dank voor het feit dat ik Pieter Oostdijk vandaag had vervangen, speelde dit viertal speciaal voor hij het lied ‘For he’s a jolly good fellow’. Een sympathiek gebaar van vier sympathieke personen van MHT Maasstad. Waarvoor mijn dank.

Op de vraag - gesteld door mevrouw Greetje van Gruting-Wijnhold (Longfonds) - aan de aanwezigen wie zich aan zou sluiten bij een lesgroep mondharmonicaspelen wanneer die in Leiden zou komen, staken zo'n 15 personen spontaan de hand in de lucht. Dus een grote kans dat dit wordt vervolgd.

De bijeenkomst van het Longpunt Leiden werd met een dankwoord aan de aanwezigen afgesloten door de man die de bijeenkomst ook opende, de heer Hans van Marel. De heer Van Marel reikte aan ons mondharmonicaspelers nog iets lekkers uit. 


Reactie Longpunt Leiden:

Hallo Jan,

Nog veel dank voor je inzet om er een geslaagde middag van te maken op het longpunt in Leiden afgelopen vrijdag.

Ik zag veel blije gezichten. De bezoekers hebben veel gehad aan je eerste aanzet om de mondharmonica voor een goede ademhaling te gebruiken.
 
Wellicht zijn er op den duur vervolg contacten zinvol, waarbij we Pieter kunnen betrekken.

Ook Pieter dank voor de voorbereidingen, het goed regelen van een alternatief en het beste met je gezondheid.


Met vriendelijke groet,


Hans van der Marel
Vrijwilliger Longpunt LeidenTerug naar de inhoud