Muziek is een heerlijk medicijn - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

Muziek is een heerlijk medicijn

Wist u dit? > Gezondheid > Muziektherapie

Muziek is een mooie afleiding, bij alle droefenis hier'

Pijnbestrijding zonder bijwerkingen. Het Deventer Ziekenhuis zet al enige tijd muziek in om ziekenhuisverblijf te veraangenamen. Patiënt Dirk Ligtenberg: ,,Muziek is een mooie afleiding, bij alle droefenis hier.’’


Hij tikt zachtjes met zijn vingers op de deken van zijn ziekenhuisbed. Op het ritme van de muziek. Dirk Ligtenberg (78) uit Rijssen kijkt gebiologeerd naar professioneel zangeres Brenda Bee die Let It Be van The Beatles zingt, gevolgd door Desperado van The Eagles. Ze begeleidt zichzelf op de elektrische piano. Haar optreden is speciaal voor hem en kamergenoot Jan Jansen (81) uit Raalte. Dirk: ,,Komt u morgen weer?’’ Ze zingt prachtig, zegt hij als de Deventer zangeres (30) vertrokken is. ,,Laat haar elke dag maar komen.

Er is hier al zoveel droefenis. Wat een mooie afleiding is dit.’’ Voor Brenda Bee is het de derde keer dat ze namens Bedside Buskers huiskamerconcerten geeft in het Deventer Ziekenhuis. ,,Een kleine moeite. Als muzikant kun je zoveel voor deze mensen betekenen. Als je ziet hoe blij patiënten ervan worden, hoe muziek de aandacht van hun ziekte afleidt. Het was mooi en intens. Iedere patiënt, elke kamer, elk verhaal is anders. Het drukt je weer even met je neus op de feiten Leef en geniet, het is nooit vanzelfsprekend.’’


Positieve emotie
Sinds januari 2016 heeft Bedside Buskers 19 keer opgetreden in het Deventer Ziekenhuis. In totaal hebben tot dusverre 30 artiesten muziek gespeeld in de verpleegkamers van het ziekenhuis. De optredens zijn elke eerste donderdag van de maand. Het aantal patiënten dat tot nu toe met de muziek is vermaakt? Woordvoerder Erick van Zijl zit even te rekenen. ,,Ik schat enkele honderden.’’

Sinds 2016 geven muzikanten en zangers onder de naam Bedside Buskers maandelijks intieme optredens in het Deventer Ziekenhuis. Grafisch vormgever Peter Kortleve bedacht het project, geïnspireerd op een Amerikaanse voorbeeld: het initiatief Musicians On Call. In de VS bleek muziek keer op keer een geweldig middel dat voor afleiding en positieve emotie zorgt. Samen met Ilse Hoogaars van het Deventer Ziekenhuis en Robert Willemsen van evenementenbureau LiveGigs Music and Events vormt Kortleve een trio dat elke maand Bedside Buskers naar de patiënten ‘brengt’.

Prachtig, prachtig Een bezoek van Bedside Buskers is elke keer een bijzondere gebeurtenis. Vandaag zijn dus Dirk Ligtenberg en Jan Jansen het eerst aan de beurt, op verpleegafdeling C2.

Brenda Bee maakt meteen na binnenkomst een praatje met hen; intussen rijden Kortleve en Willemsen de elektrische piano op een ziekenhuis karretje de kamer in. Brenda vraagt de twee patiënten hoelang ze hier al zijn en of ze weten wanneer ze weer naar huis mogen.


Let it be me
Dirk hoopt binnen een week, maar voor Jan zijn de prognoses somberder. Hij verwacht na zijn ziekenhuisopname naar een verpleeghuis te moeten. Brenda: ,,Wat willen jullie horen? Waar houden jullie van?’’ Dirk wil graag countryand western, maar dat heeft ze nou niet helemaal in haar repertoire. Jan houdt zich op de vlakte. Het wordt Let It Be en het duo applaudisseert als Brenda klaar is. ,,Prachtig, prachtig,’’ zegt Dirk.

De stekker van de elektrische piano gaat uit het stopcontact en de begeleiders rijden het karretje door de gang. Zo komt het gezelschap in de kamer waar de 83-jarige Cily Jansen uit Diepenveen en de 53-jarige Evert Lamarti uit Nieuw-Milligen worden verpleegd. Evert wil eigenlijk graag heavy metal horen, maar dat is nou juist een muziekstroming die de patiënt níet rustig zou maken.

Dat zegt althans Hans Jeekel, emeritus hoogleraar chirurgie in het Erasmus MC in Rotterdam. Hij doet sinds enkele jaren met een team onderzoek naar de bruikbaarheid van muziek in de gezondheidszorg.


Effecten
Jeekel is hoopvol gestemd, zo liet hij onlangs in een interview weten. Zijn onderzoek laat zien dat de effecten van muziek aanzienlijk zijn.
Hij noemt als voorbeeld een recent onderzoek onder 7.000 patiënten naar de uitwerking van muziek tijdens operaties. De proefpersonen kregen voor, tijdens en na de ingreep een koptelefoon op. Loting bepaalde wie wel of geen muziek zou horen. Na afloop werd het pijnen angstniveau bij beide groepen gemeten. Jeekel stelde zo vast dat muziek bij volwassenen leidde tot significant minder pijn en angst bijde operatie.

Muziek geeft niet alleen een prettige ervaring, volgens Hans Jeekel. Het doet meer met processen in het lichaam, al is dat nog niet goed in kaart te brengen. ,,De klanken gaande hersenen door en hebben invloed op de hartslag, de stofwisseling,de immuunafweer en waarschijnlijk op nog meer processen.’’


Relaxt
In de verpleegkamer van Cily Jansen en Evert Lamarti brengt de zangeres een van haar eigen nummers ten gehore. Ze krijgen een cd van Brenda met handtekening. Evert is geraakt: ,,Ik word er relaxt van.’’ Zijn vrouw, die op bezoek is, zegt twijfels te hebben gehad toen werd gevraagd of er een zangeres mocht optreden. ,,Eigenlijk dachten we dat het amateuristisch zou zijn. Maar dit overtreft onze verwachtingen.’’

Brenda doet nog twee patiëntenkamers op afdeling C2 aan. Na afloop is er een evaluatie met het organiserende trio. ,,Weet je’’, zegt Brenda aan de grote tafel, ,,ik merk dat het goed is om een praatje met ze te maken. Deed ik vorige keren iets minder. Dat vinden patiënten misschien wel net zo belangrijk als de muziek. Maar het is fijn dat ze ook je muziek waarderen. Je merkt dat het voor deze mensen een welkome afleiding is op zo’n lange ziekenhuisdag, die ze vooral in bed doorbrengen. 

Muziek is een heerlijk medicijn.’’Terug naar de inhoud