O, denneboom (G of C) - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

O, denneboom (G of C)

De lessen > Kerstliedjes


Opbouw mondharmonica

Elders op deze site heb ik een stukje (Wist u dit?) geschreven over de 12 toonsoorten. Daar schreef ik o.a. dat de opbouw van de 10 kanaals diatonische mondharmonica gelijk is, ongeacht de toonsoort.

Hieronder een mooi experiment. Zoals u kunt zien, is dit nummer in de toonsoort G geschreven. U kunt dat zien aan de kruis (#) op de bovenste lijn, linksboven. De noot op deze lijn (een F) moet in dit nummer een halve noot hoger worden gespeeld en heet dan een Fis. Op de G-mondharmonica is deze Fis al standaard geplaatst, vandaar u dit nummer op de G-mondharmonica kunt spelen. Probeert u het maar eens op uw G-mondharmonica en kies dan voor O denneboom in G.

Pak vervolgens uw C-mondharmonica en speel dan hetzelfde nummer, maar kies dan voor O denneboom in C. Het nummer klinkt wat anders, maar u zult merken dat u dus met uw C-mondharmonica dezelfde kanalen (cijfers) gebruikt als de G-mondharmonica.

Gaan we de noten echter een naam geven, dan zien we de verschillen. Immers, kanaal 3 (blazen) is op de G-mondharmonica een 'D'. Echter, op de C-mondharmonica is kanaal 3 (blazen) een 'G'. Het geluid van de C-mondharmonica klinkt bij het spelen van dit liedje dan ook hoger dan het geluid van de G-mondharmonica.


                     O denneboom in G                                                   O denneboom in C


Terug naar de inhoud