O, denneboom (G of C) - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

O, denneboom (G of C)

De lessen > Kerstliedjes


Opbouw mondharmonica

Elders op deze site heb ik een stukje (Wist u dit?) geschreven over de 12 toonsoorten. Daar schreef ik o.a. dat de opbouw van de 10 kanaals diatonische mondharmonica gelijk is, ongeacht de toonsoort.

Hieronder een mooi experiment. Zoals u kunt zien, is de bladmuzuiek van het lied 'O denneboom' in de toonsoort G geschreven. U kunt dat zien aan de kruis (#) op de bovenste lijn, linksboven. De noot op deze lijn (de noot F) moet in dit nummer daarom een halve noot hoger worden gespeeld. De noot F wordt dan een Fis. Op de G-mondharmonica is deze Fis al standaard geplaatst, vandaar u dit nummer op de G-mondharmonica kunt spelen. Probeert u het maar eens op uw G-mondharmonica en kies dan voor de begeleiding 'O denneboom in G'.

Pak vervolgens uw C-mondharmonica en speel dan hetzelfde nummer weer en houdt dezelfde cijfers aan. Nu kiest u voor de begeleiding 'O denneboom in C'. Het nummer klinkt v.w.b. de toonhooghte wat anders (hoger), maar u zult merken dat u nu met uw C-mondharmonica dezelfde kanalen (cijfers) gebruikt als de G-mondharmonica. Wat u niet ziet is dat geschreven noten feitelijks anders staan genoteerd. Maar de duur en en de cijfers van de noten blijven gelijk.

Gaan we de noten een naam geven, dan zien we de verschillen. Immers, kanaal 3 (blazen) is op de G-mondharmonica een 'D'. Op de C-mondharmonica is kanaal 3 (blazen) een 'G'. Het geluid van de C-mondharmonica klinkt bij het spelen van dit liedje hoger dan het geluid van de G-mondharmonica.


                     O denneboom in G                                                   O denneboom in C


Terug naar de inhoud