Omgaan met COPD - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

Omgaan met COPD

Wist u dit? > Gezondheid

COPD kan dagelijkse handelingen tot een hele inspanning maken. Het is daarom raadzaam om uw dag zo in te delen dat u zo min mogelijk klachten krijgt en dat de klachten zo kort mogelijk aanhouden.

’s Avonds voor het naar bed gaan kunt u uw medicijnen al klaar leggen. De volgende ochtend neemt u dan eerst uw medicijnen in, blijf nog even liggen en ga er dan pas uit.

Vervolgens kunt u kiezen tussen douchen, aankleden en ontbijten. Afhankelijk van de inspanning om uit bed te komen, kunt u besluiten eerst rustig te ontbijten en u daarna pas te douchen en aan te kleden.

Zorg dat u bij het ontbijt rechtop zit; zo kunt u beter ademhalen. Plaats eventueel uw ellebogen op de eettafel: de spieren die u gebruikt als u uw armen optilt, gebruikt u ook bij het ademhalen.

Als u gaat douchen, moet u telkens rustpauzes inlassen. Neemt u verder ook ruim de tijd. Een douche verdient de voorkeur boven een bad, omdat u dan niet overeind hoeft te komen om uit bad te stappen.

Zorg dat het in het hele huis aangenaam van temperatuur is als u binnenkomt. Een koude badkamer bijvoorbeeld betekent dat uw lichaam zich in moet spannen om warm te blijven. Als uw badkamer rond de 20° C is is de temperatuur niet te laag en ook niet te hoog.

Overdag zult u wellicht uw activiteiten ook aan moeten passen. Het is verstandig om ’s ochtends niet al te veel hooi op de vork te nemen, omdat u dan voor de rest van de dag uitgeteld kunt zijn. Verspreid uw inspannende activiteiten zo gelijkmatig mogelijk over dag.

Uw omgeving
Hoewel partners en andere gezinsgenoten u natuurlijk graag helpen, moet u er rekening mee houden dat het ook voor hen zwaar kan zijn. Dagelijks voor iemand met COPD zorgen kost veel energie. Vraag niet teveel en let er op dat partner en gezinsgenoten er niet aan onder door gaan. Iedereen heeft behoefte aan rust en ruimte. Partners en gezinsgenoten kunnen zich zelfs schuldig gaan voelen als ze een keer iets voor zichzelf (willen) doen.

Gezinshulp kan eraan bijdragen dat u veel langer thuis verzorgd kan worden. Door de gezinshulp krijgen familieleden meer ruimte om zelf te leven en veel gemakkelijker de eigen dingen te kunnen doen, zonder zich schuldig te voelen.

Op uw werk en op de sportvereniging weet waarschijnlijk niet iedereen dat u COPD heeft. Door aan uw directe collega’s en teamgenoten uit te leggen waar u last van heeft, zorgt u voor (meer) begrip voor uw ziekte. Dan kunt u ook wat rustiger aan doen zonder direct gek aangekeken te worden.

Seksualiteit / Intimiteit
Door benauwdheid en lichamelijke vermoeidheid kan het lastig zijn om te vrijen. Ook gevoelsmatig kan het minder prettig zijn: ‘wat zal mijn partner nu wel niet van mij denken’. Zorg dat u er samen over praat en naar oplossingen zoekt. Misschien heeft u iedere keer wel hetzelfde vrijpatroon, maar zijn er minder inspannende houdingen of standen die net zo prettig zijn.

Intimiteit kan op verschillende manieren beleefd worden. Daar is niet per se intensieve lichamelijke inspanning voor nodig. In een goede relatie moet u daar eerlijk en open samen uit kunnen komen. Schroom niet om uw huisarts om raad te vragen als u ergens mee zit.

Schaamte
Veelvuldig hoesten, piepende ademhaling of zelfs een slang in uw neus beïnvloeden uw uiterlijk. Uw huid kan van kleur veranderen en ook kan uw borstkas van vorm veranderen. Dit kan allemaal gevoelens van schaamte oproepen of verlegenheid. Dit kan grote invloed op uw leven hebben, doordat u bijvoorbeeld minder de deur uitgaat.
Terug naar de inhoud