Optreden (tips) - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

Optreden (tips)

MHT Orkest

Stressbeheer
Op de grote dag dat je optreden gepland staat, kan het zo maar zijn dat je benen gaan trillen, je transpireert en je voelt je niet prettig. Maak je geen zorgen, de stress zorgt ervoor dat je bij de les blijft en het hoort er gewoon een beetje bij! Zelfs de beroemdste artiesten hebben te maken met stress. Er zijn talloze korte en eenvoudig uit te voeren oefeningen om rustig te worden en met volle teugen te genieten van het optreden.

Zoals: laat je gaan, ontspan je en doe deze oefening: diep ademhalen (adem diep in en adem zo ver mogelijk uit). Dit is goed om je stress kwijt te raken. Humor is ook een perfecte manier om de stress uit je lijf te werken en een ontspannen sfeer te scheppen.

Het live-optreden
De plankenkoorts vooraf is verdreven, je staat nu op het podium, alles gaat goed totdat een probleempje optreedt dat je optreden dreigt te verstoren: technische problemen, een valse noot of andere ellende. Laat je niet op de kop zitten, zeg tegen jezelf dat de meeste fouten en problemen door de muzikanten als een drama worden ervaren maar door het publiek niet eens worden opgemerkt. Dus stop vooral niet met spelen wanneer er iets gebeurt! Doe of er niets aan de hand is, concentreer je, haal diep adem en ga door met het beste van jezelf te geven!

Maar blijf het vooral leuk vinden !!!!

Terug naar de inhoud