Overlijden Jan Slot - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

Overlijden Jan Slot

MHT LESGROEPEN > Gelderland > Neede > Film en fotoalbum > 2018

Crematieplechtigheid Jan Slot

De MHT Lesgroepen in Nederland geven gratis mondharmonica les aan mensen met een ademhalingsproblemen; meestal long gerelateerd. Mondharmonicaspelen traint namelijk de ademhalingspieren. Neen, wij hebben zeker niet de illusie dat mondharmonicaspelen de ziekte zelf geneest. Was het maar waar! Ik merk hierbij meteen dat zelfs de beste doctoren de meeste longziektes niet kunnen genezen; hooguit het ziekteproces kunnen vertragen.

Zo ging het ook bij Jan Slot. Jan had een zeldzame longziekte. Simpel gezegd had Jan last van een verharding van zijn longweefsel. De longen van Jan namen hierdoor steeds minder zuurstof op. De doctoren wisten hier geen raad mee. Het moment was dan ook onvermijdelijk dat Jan te horen kreeg dat hij was uitbehandeld. Dat moment kwam op zijn 69e verjaardag, 26 april jl.

Na zijn ziekenhuisontslag werd Jan thuis nog een paar dagen liefdevol verzorgd. Op woensdag, 2 mei, gebeurde waarvoor werd gevreesd: Jan overleed......

Jan meldde zich in maart 2016 aan voor een nieuwe MHT lesgroep in Neede. Jan was geen man van veel woorden. Hij sprak wel open en eerlijk over zijn ziekte. Zo kon iedereen binnen de lesgroep het proces van zijn ziekte volgen. Net zoals Jan het ziekteproces van anderen kon volgen. Wanneer Jan kon, dan was hij donderdags aanwezig om mondharmonica te spelen.

In maart 2016 kwam Jan nog lopend binnen. In zijn laatste lesweken werd Jan, zittend in een rolstoel met op zijn schoot een zuurstoffles, door zijn vrouw binnengebracht.

Ik heb Jan nooit horen klagen over zijn ziekte. Natuurlijk zag ik in zijn ogen onmacht en verdriet. Jan wist drommels goed wat hem te wachten stond. Kort voor zijn dood verhuisden Jan en zijn vrouw nog van een grote naar een kleinere woning. Daar was goed over nagedacht. Ik moet mij sterk vergissen of Jan heeft dat met name voor zijn vrouw gedaan.

Op donderdag, 3 mei, werd ik tijdens de les gebeld door Jordy, een zoon van Jan, met de mededeling dat zijn vader was overleden. Voor zijn overlijden had Jan aan zijn naasten zijn wensen geuit voor de kerkdienst en zijn crematie. Het was een wens van Jan dat ik tijdens de besloten crematieplechtigheid een lied zou spelen. Dat was even slikken....

Gisteravond vond de kerkdienst plaats. Het deed mij persoonlijk erg goed dat vrijwel iedereen van MHT Neede hierbij aanwezig was. Zo gaf men uiting dat je binnen een lesgroep lief en leed met elkaar deelt. Bij het afscheid nemen van Jan stond voor zijn kist een prachtig bloemstuk met daarin verwerkt zijn mondharmonica. Het zijn de kleine dingen die het doen.....

Vanmorgen was de besloten crematieplechtigheid. Het was een eer voor mij om daar een lied te mogen spelen.

Jan rust zacht.

Jan Mulleman
Terug naar de inhoud