Parkinson - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

Parkinson


14 december 2017
Mondharmonica Therapie (MHT) en de ziekte van  Parkinson (PD)

Dat MHT heilzaam kan werken bij COPD/Astma en  andere ademhalingsproblemen is bekend, maar dat het ook dit effect heeft bij mensen met de ziekte van Parkinson is minder bekend. Hieronder wat feiten over  PD.

Voor een goede bescherming van de luchtwegen is het  belangrijk dat mensen met PD goed het slijm kunnen ophoesten. Voor een goede  hoestbeweging moet in de luchtwegen voldoende druk gecreëerd kunnen worden.  Trainen van de ademhalingsspieren is hierbij van groot belang. Ook helpt bij het  in stand houden van de slikfunctie, maar ook bij het behoud van het  spraakvermogen.

Veel mensen met PD merken dat hun stem zachter wordt. Ook  articuleren en variëren in toonhoogte (intonatie) wordt lastiger. Hun  ademhaling wordt vaak minder diep en krachtig door stijfheid van de borstwand,  spieren en het middenrif. Tijdens de inademing expandeert de borst en middenrif  niet voldoende. Daarom kan er vaak niet diep genoeg worden ingeademd. Tijdens de  uitademing ontspannen ze daarentegen niet goed. De balgfunctie van de longen  wordt hierdoor aangetast. Dit samen met een groot aantal bijkomende  verschijnselen bij PD, maakt dat mensen zich steeds meer gaan isoleren. Dit mede uit  schaamte omdat je misschien trilt, langzaam loopt en/of langzamer reageert.

Door deel te  nemen aan MHT kom je weer in aanraking met anderen en doorbreek je dit  enigszins. Op een gegeven moment kun je aan weinig activiteiten meer meedoen.  Dat je nog wel met de mondharmonica liedjes kunt spelen is vaak een enorme  gewaarwording die dan zeer positief is voor het zelfbeeld van mensen met  PD.

Het heilzame effect van spelen op en het doen van  ademhalingsoefeningen met de mondharmonica is dus hetzelfde, alleen de reden om  er aan mee te gaan doen, is verschillend.


John Banen

......Terug naar de inhoud