Prescilla, Jamkoningin 2017 - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

Prescilla, Jamkoningin 2017

MHT Orkest > Optredens MHT Orkest > 2017 > Jammarkt Neede, 23-08-2017

Jamkoningin in Neede

NEEDE - De nieuwe jamkoningin van Neede heet Priscilla Duin. Met haar tattoos, neusring en felrood geverfde haar past ze niet meteen in het standaard plaatje van het boegbeeld van de Needse jammarkt. Een bewuste keuze, zo laat de organisatie weten. ,,Het mag best eens een wat stoerder, ander type zijn.”

Het is een opvallend tafereel: achter een troep ganzen komt de kersverse jamkoningin van Neede richting podium gelopen. In een zwart strapless jurkje, op gestipte hoge hakken, met knalrode lippen en een linkerarm en bovenrug vol inkt weet Priscilla Duin alle ogen van de bezoekers van de jammarkt op zich gericht. Ze straalt en zwaait naar haar familie, dit is haar moment. 

De 26-jarige Priscilla krijgt de sjerp overgedragen van haar voorgangster, de blonde Ramona van der Ende die de toeschouwers vertelt ‘enorm te hebben genoten’ van haar jaar als koningin. „Jammer genoeg heb ik vanwege mijn buitenland-stage niet zoveel evenementen kunnen bijwonen, ik had het dan ook graag nog een jaar gedaan.” Maar Priscilla staat te trappelen om de titel over te nemen, onder luid applaus neemt ze bloemen en felicitaties in ontvangst. 

Juriste
Priscilla is 26 jaar, getrouwd met Douwe, ze studeerde sociaal recht en is juriste en bewindvoerder van beroep. Jaren geleden had de geboren en getogen Needse al eens geroepen ooit jamkoningin te willen worden van ‘haar’ dorp. Vorig jaar besloot ze zich, na een lange periode van ziekte, op te geven. „Ik dacht: ik probeer het gewoon, dat gaat me vast positieve energie geven.”

Ze vindt het geweldig dat ze haar dorp het komende jaar mag vertegenwoordigen. ,,Toen ik me hiervoor opgaf, wilde ik wel een statement maken. De jamkoningin hoeft niet altijd een blond popje te zijn. Ik wil juist laten zien dat je mag zijn wie je wilt zijn.” 

Heel zachtaardig
Ze wijst op de kleurige zeemeermin op haar linkerarm. „Weet je, mensen in een dorp hebben toch vaak een uitgesproken mening over veel tatoeages en piercings. Dat snap ik, want het ziet er misschien best heftig uit. Maar ondanks mijn stoere uiterlijk, ben ik heel zachtaardig hoor!” 

Hans Niessink van de Stichting Nationale Jammarkt, organisator van deze 27e editie, vertelt: ,,Toen Priscilla ons mailde, was ze vrij duidelijk. ‘Stop maar met zoeken’, schreef ze. ‘Ik ben de koningin die jullie willen!'. Wij vonden het juist leuk; een stoere meid, een ander type.” 

Hij grinnikt. „Moet kunnen in Neede toch?” 

Priscilla is maar wat trots op haar dorp. ,,Mensen hebben vaak commentaar op Neede, maar daar ben ik het absoluut niet mee eens. Het is hier prachtig.” 

Bron: Tubantia
Terug naar de inhoud