Repeteren (tips) - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

Repeteren (tips)

MHT Orkest

Zingen of een instrument bespelen in de veilige en liefdevolle omgeving thuis of in de zomervakantie rond het kampvuur is simpel en levert geen stress op. Maar als je het podium op moet vraagt dit een serieuze voorbereiding.

De voorbereiding
Voordat je het podium betreedt, moet je je goed voorbereiden en de beste manier om je optreden tot een succes te maken is een goede repetitie. Immers, oefening baart kunst. Vooraf moet je hard werken om te voorkomen dat een optreden in het water valt.

Of je nu in een groep speelt of alleen, repeteren is het belangrijkste wat er is en dit repeteren moet goed gebeuren. Als je in een groep zit, moet de groep een plan van aanpak hebben. Wat voor nummers wil men tijdens het optreden gaan zingen/spelen? Welke nummers vragen om extra aandacht? Geef die nummers dan ook extra aandacht! En houd gedurende de repetities bij wat van alle nummers de verbeterpunten zijn? Werk consequent aan deze verbeterpunten. Als je in de gelegenheid bent om een opname te maken van de gezamenlijke repetities, is dat een uitstekende oefening. Iedereen kan dan goed horen welke verbeterpunten er nog zijn.

Elke muzikant heeft thuis een eigen werkwijze voor het instuderen van muziek. Toch een paar tips:
- ga alleen zitten
- houd een vaste oefentijd aan
- oefen dagelijks en dan liever vaak en kort, als één keer lang
- zet het geluid van je mobieltje af
- stel repeteren niet te veel uit, dat breekt je aan het einde van de rit vaak op
- aarzel niet om aantekeningen te maken voor het gemakkelijk onthouden van couplet/refrein etc.
- trek op tijd bij de docent aan de bel wanneer je iets niet goed begrijpt.
Iets afleren is meestal moelijker dan iets aanleren!Terug naar de inhoud