Seydel Orchestra S - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

Seydel Orchestra S

De mondharmonica > Model mondharmonica > Seydel Orchestra S
Op meer plaatsen op deze website heb ik geschreven over de opbouw van de 10-kanaals diatonische mondharmonica; bijvoorbeeld bij de 12 toonsoorten. Hier kunt u lezen dat de 10-kanaals diatonische mondharmonica slechts over één compleet octaaf (toonladder) beschikt en wel in de kanalen 4 t/m 7. De rest van de kanalen (1 t/m 3 en 8 t/m 10) wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het spelen van akkoorden.


Zij die alleen liedjes op de diatonische mondharmonica spelen, zullen daarom niet veel gebruik maken van de linker- en rechter zijde van hun mondharmonica. Deze spelers zouden meer gebaat zijn bij twee volledige octaven (toonladders) op hun mondharmonica. Immers, zij hebben dan meer laagte en hoogte beschikbaar voor het spelen van hun liedjes.

Voor de spelers die hoofdzakelijk liedjes op hun diatonische mondharmonica (o.a. Bluesharp, Hohner Special 20, Bluesmaster) spelen, valt te overwegen om over te stappen op de Seydel Orchestra S.
De Orchestra S beschikt namelijk over twee complete octaven (toonladders) en wel in de kanalen 3 t/m 6 en 7 t/m 10 en als extra's een half octaaf in de kanalen 1 en 2. Zie hieronder:

De ligging van de noten in de twee octaven van de Orchestra S is gelijk aan de ligging van de noten op de chromatische mondharmonica. M.a.w., het spelen op de Orchestra S is - voor hen die dat later eventueel zouden willen - ook een mooi bruggetje naar het spelen op de chromatische mondharmonica.

Verkrijgbare toonsoorten: G, A, Low C, Low D en Low F.

Winkelprijs ca. € 50,00.

........................................................

Herman van der Knaap (MHT Maasstad) en ondergetekende hebben 18 december 2015 afgesproken de Orchestra S te gaan bespelen en de ervaringen uit te wisselen. Onze bevindingen zullen wij daarna met u delen.

22 januari 2016
Eerste bevindingen Herman van der Knaap en ondergetekende:

Pluspunten:
- Veel liedjes kunnen laag en een octaaf hoger worden gespeeld (klinkt in beide gevallen prettig)
- Je zou dus hierop in octaven kunnen spelen.

Minpunten:
- De aanschafprijs ca. € 50,00
- Speelt wat zwaar 
- Geen cijfers 1 t/m 10 op de dekplaten (ga dus niet op de tekening af, maar op de foto rechtsboven).


Jan Mulleman
Terug naar de inhoud