Start: 19 oktober 2016 - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

Start: 19 oktober 2016

MHT LESGROEPEN > Zuid-Holland > Leiden

Mondharmonica therapiegroep in Leiden gestart!
 
Toen het Longpunt Leiden in april 2016 een workshop mondharmonica spelen organiseerde was dat een groot succes.

Mondharmonica spelen is voor veel mensen met een longaandoening een hele goede ademhalingsoefening. Omdat het instrument zowel bij de in- als de uitademing kan worden gebruikt. 

Tijdens de workshop in april, gegeven door de immer enthousiaste Jan Mulleman, wie kent hem niet van MHT Nederland bleek dat veel aanwezigen er wel wat voelden om ook zo de ademhaling te kunnen oefenen.

Het was even zoeken naar een begeleider/docent die in staat zou zijn met geduld en kennis van zaken met de doelgroep aan de slag kon gaan.

Gelukkig werd deze gevonden in de persoon van Maarten Hocqué en samen met zijn assistente Jos Nieuwenhuys startte hij 19 october in Leiden de mondharmonica therapiegroep, afgekort MHT.

Zijn assistente is al van onschatbare waarde gebleken door haar ervaring als koorzangeres, zij begint de les met ademhalingsoefeningen om dmv juiste houding en goede techniek het meeste profijt van de ademhaling te hebben.

Daarna begint het oefenen met de mondharmonica. Tijdens de eerst les begonnen we met “vader Jacob” en als iedereen zijn huiswerk serieus doet zal men spoedig een deuntje kunnen spelen.

De MHTgroep is niet alleen belangrijk voor de ademhalingstraining, ook is het een plezierige en sociale bijeenkomst. De beide docenten konden gelukkig ook voor een plek om te oefenen zorgen bij het Leger des Heils in Leiden. Daarmee blijven de kosten laag, een kostendekkende bijdrage voor koffie en thee is alles wat men vraagt. Natuurlijk moeten de deelnemers wel zelf voor instrument en tafelstandaard zorgen. 

Voorlopig zal men elke 14 dagen bijeenkomen en worden de deelnemers geacht goed te oefenen tussendoor.

 
Greetje van Gruting
Longfonds
Rayon Hollands Midden


 Jochem Myjer - Lalala Leiden
Terug naar de inhoud