Syndroom van Tietze - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

Syndroom van Tietze

Wist u dit? > Gezondheid
29 april 2019

Gezondheid, gezelligheid, muziek.......

Bij een MHT lesgroep krijgen doorgaans personen met een ademhalingsprobleem gratis mondharmonica les. Dat kunnen alle soorten ademhalingsproblemen zijn, maar in het algemeen zijn deze long gerelateerd. Ik spreek over personen met COPD, longkanker en alle ziektes die hier (in)direct mee te maken hebben.

Het zal dan ook niemand verbazen dat ik bij het lesgeven de volgende uitgangspunten hanteer (en streng bewaak): gezondheid, gezelligheid en de muziek. En dan ook in deze volgorde. Het ligt dan ook voor de hand dat het schoon/hygiënisch houden van de mondharmonica en hier niet door anderen op laten spelen belangrijke aandachtspunten zijn. Alsook het spelen in een goed geventileerde ruimte.

Mijn ‘leerlingen’ vertel ik dat men niet door mag spelen bij ernstige benauwdheid en/of pijn. Moet men hoesten, dan hoest men. Ook onder het spelen. Dit lijkt allemaal zo logisch, maar longpatiënten zijn het vaak gewend om het benauwd te hebben en pijntjes te voelen. Maar als begeleider moet je toch proberen daar door heen te prikken.

Daarom dit voorbeeld:
Elke mondharmonica les begint bij mij met ademhalingsoefeningen op de mondharmonica. Een paar weken geleden begon ik mijn mondharmonica les met deze ademhalingsoefeningen. Het viel mij op dat een van de vrouwelijke leerlingen af en toe stopte met deze oefeningen en aan haar borstbeen voelde. Ik vroeg aan haar of er iets was. ‘Nou het deed gewoon een beetje pijn’, antwoordde ze. Ik vroeg haar vervolgens of ze dat vaker had. “Ja, zo af en toe’. Ben je bij hiervoor al bij een dokter geweest? Neen, nog niet, maar als haar jonge puppy's - die fokt ze – de deur uit waren, dan ging ze wel. Ik heb haar gezegd dat wanneer zij niet naar de dokter ging, ik haar geen mondharmonica les zou geven. Gelukkig vindt deze (aardige) vrouw het mondharmonicaspelen erg leuk. Ergens voelde ik ook haar angst dat ze dacht dat er mogelijk iets anders, iets ernstigs, speelde. En wat je niet weet, heb je niet, toch!

Een week later belde de vrouw mij op. Er was bij haar het syndroom van Tietze geconstateerd. Ze stuurde mij hierover even later informatie. Bij het syndroom van Tietze is er sprake van een ontsteking van de kraakbeen verbindingen tussen een of meerdere ribben en het borstbeen.

De vrouw in kwestie staat nu onder behandeling bij een specialist. Meer onderzoeken volgen.

Gezondheid, gezelligheid, muziek.


Terug naar de inhoud