Te Lourdes op de bergen - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

Te Lourdes op de bergen

De lessen > Beleving
Click hier voor alle 22 coupletten

     

De oorsprong van de mariale lichtprocessie
Het Rozenkransgebed is het centrale element van de mariale lichtprocessie, samen met het overbekende lied van Lourdes (hoor en zie boven). De oorsprong van de processie gaat terug naar de tijd van de verschijningen en het begin van de bedevaart, toen de Kinderen van Maria met de brandende kaars in de hand, zingend en de rozenkrans biddend naar de Grot gingen. Maar de eerste echt mariale lichtprocessie werd onder impuls van de kapucijn Marie-Antoine, een befaamde predikant uit Toulouse, op 28 augustus 1872 georganiseerd. Na het avondeten komen de pelgrims naar de Grot, met in de hand een kaars en een papieren beschermkapje.


Lourdes (Lorda in Occitaans) is een stad in het departement Hautes-Pyrénées in Frankrijk. Het is de grootste katholieke bedevaartplaats in Frankrijk. Het is gesitueerd in het zuiden van het land in de uitlopers van de bergen van de Pyreneeën en heeft ongeveer 17.000 inwoners.


Geschiedenis
In 1858 verklaarde Bernadette Soubirous, toen een 14-jarig meisje, tussen 11 februari en 16 juli verschillende verschijningen te hebben gezien, die door de belangrijkste hoogwaardigheidsbekleders van die tijd werd beschouwd als die van de Heilige Maagd Maria in de verre grot van Massabielle.

In 1864 werd er een standbeeld opgericht ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes bij de plaats van de verschijningen. Er werd een kapel gebouwd die al spoedig te klein werd en ging dienen als crypte voor de eerste basiliek, de Basiliek van de Onbevlekte Ontvangenis. In de loop der jaren kwamen hier nog twee basilieken bij en verschillende andere gebouwen, die thans alle deel uitmaken van het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

Bernadette Soubirous ging in 1866 het klooster van Nevers in en werd heilig verklaard in 1933.


Genezingen
De Rooms-Katholieke Kerk heeft verschillende wonderbaarlijke genezingen erkend. Hiervoor werd in 1905 het Bureau van de medische vaststellingen en in 1947 het Internationaal Medisch Comité van Lourdes opgericht. Op 11 november 2005 werd door het Vaticaan de 67e officiële wonderbaarlijke genezing erkend. 

De Rooms-Katholieke Kerk heeft verschillende wonderbaarlijke genezingen erkend. Hiervoor werd in 1905 het Bureau van de medische vaststellingen en in 1947 het Internationaal Medisch Comité van Lourdes opgericht. Op 11 november 2005 werd door het Vaticaan de 67e officiële wonderbaarlijke genezing erkend. Vooral de lichtprocessies en de sacramentsprocessies zijn indrukwekkend.ooral de lichtprocessies en de sacramentsprocessies zijn indrukwekkend.


Bedevaarten
Het hele jaar door maar vooral vanaf maart tot oktober komen pelgrims uit heel Europa, maar ook uit andere delen van de wereld, naar het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes om er te bidden en zich te laven aan het bronwater van de grot waaraan heilzame kwaliteiten toegedicht worden.


Nabootsingen
Er zijn veel plaatsen, voornamelijk in Europa, waar de grot van Lourdes nagebouwd is.


Bron: Wikipedia
Terug naar de inhoud