Toots Thielemans - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

Toots Thielemans

Wist u dit? > Anders

Hij speelde met de groten der aarde maar werd er uiteindelijk zelf ook één. Noem het woord mondharmonica en iedereen denkt meteen aan Toots Thielemans. Het muziekinstrument, bijgenaamd 'het broodje', is onlosmakelijk verbonden met deze bekende Vlaming, die op 29 april 2922 in hartje Brussel werd geboren als Jean Baptiste Frédéric Isidor Thielemans. Later kreeg hij de bijnaam Toots, met een verwijzing naar de muzikanten Toots Mondello en Toots Camarata. 


Thielemans begon in de jaren 30 mondharmonica te spelen om zijn longen te trainen, om - als astmapatiënt - controle over zijn ademhaling te krijgen. 'Het in- en uitblazen van toontjes was goed voor me. Maar de astma heb ik nooit echt kunnen wegblazen met mijn broodje."

Toots speelde met de groten der aarde, als Ella Fitzgerald, Natalie Cole, Billy Joel, Paul Simon, Miles Davis, Chet Baker, Charlie Parker, Jaco Pastorius en Benny Goodman. Uiteindelijk wilde iedereen vooral met hém spelen. Ook speelde hij de tunes van televisieprogramma's als Sesamstraat en Baantjer en soleerde op soundtracks voor films als Midnight Cowboy, The Getaway en Turks Fruit. Ook componeerde hij het onvergetelijke Bluesette. Een andere specialiteit was het spelen van een melodie op de gitaar en die unisono meefluiten.

De vriendelijke muzikant woonde vooral in Amerika, maar ook had hij een huis bij Brussel, wat hem de bijnaam Vlamerikaan opleverde. Amerikaanse artiesten geloofden uiteindelijk niet meer dat Toots oorspronkelijk uit België kwam, omdat er zoveel 'soul' in zijn muziek zat. 'You're not from Brussels, you're from Mississippi", zei Quincy Jones bijvoorbeeld. De Belgen zelf waren erg laat om de prestaties van Toots op hun waarde te schatten, vond hij zelf ook. 'In de jaren 50 stonden er in Zweden grote koppen in de kranten over het feit dat deze Belg met Benny Goodman op tournee was. In België schreven ze niets."

Thielemans kreeg, behalve talloze muziekprijzen, twee eredoctoraten aan de universiteit van Brussel, zowel Franstalig als Nederlands. Bovendien verhief de Belgische koning Toots en zijn vrouw in 2001 tot baron en barones. Op die titels was Toots wel trots, maar de bijbehorende oorkonde moest zijn vrouw destijds maar ophalen. "Ik maak op die datum een tourke door Amerika", verontschuldigde hij zich. Hij heeft tot op zeer hoge leeftijd opgetreden, maar met 91 jaar zette Thielemans daar een punt achter. 

Bron: De Volkskrant, dd. 12 maart 2014


In de vroege ochtend van 22 augustus 2016 overleed Toots Thielemans in zijn slaap. Toots Thielemans overleed in het ziekenhuis, alwaar hij al een maand na een val werd verzorgd. "Het is niet zo dat er complicaties waren opgetreden. Hij is overleden door ouderdom, zijn lichaam was gewoon op", aldus zijn manager Veerle Van de Poel.


Toots speelt hier: If (a picture paints a thousand words)

Terug naar de inhoud