Tubantia, 03-08-2019 - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

Tubantia, 03-08-2019

De media > 2019

HENGEVELDE - Het Wilhelmus kunnen alle Hengeveldenaren wel meezingen en dat ook Twente een eigen hymne heeft, weten de meesten wel. Het ‘Wegdams Volkslied’ is echter bij veel minder inwoners bekend. Daar komt mogelijk snel verandering in.

Al ruim negen jaar geeft Hengeveldenaar Jan Mulleman gratis mondharmonicalessen aan mensen met ademhalingsproblemen. De leerlingen beginnen meestal met een aantal eenvoudige kinderliedjes. Als ze deze onder de knie hebben, vraagt Mulleman ze welk lied zij graag zouden spelen. Zijn oudste leerling kwam onlangs met een bijzonder verzoek. „Hij wilde graag het ‘Wegdams Volkslied’ spelen.”

Melodie onduidelijk
Mulleman, die pas op latere leeftijd met zijn vrouw in Hengevelde kwam wonen, had nog nooit van een Hengevelds Volkslied gehoord. „Ik heb hem gevraagd of hij de tekst op papier had, maar dat bleek niet het geval. Hij kende wel een stuk van de tekst, maar de melodie was onduidelijk.” Wat de situatie voor Mulleman nog vreemder maakte, was dat twee andere leerlingen het volkslied ook dachten te kennen, maar vervolgens met een totaal andere tekst op de proppen kwamen.

„Mijn muzikale nieuwsgierigheid was geprikkeld”, vertelt de Hengeveldenaar. „Ik heb al mijn leerlingen gevraagd of ze eens bij familieleden wilden navragen hoe het nou precies zit en of er mogelijk teksten of bladmuziek beschikbaar zijn.” Hij kreeg van verschillende kanten informatie opgestuurd. „Als componist kwam de naam Wassenberg steeds terug.”

Sleutel
De naam bleek uiteindelijk de sleutel te zijn tot de informatie waarna hij op zoek was. Wies Wassenberg, kleindochter van P.H. en dochter van P.J. Wassenberg, woont nog altijd in Hengevelde en kon het hele verhaal uit de doeken doen. „Het blijkt dat haar grootvader rond 1925 het ‘Wegdams Volkslied’ geschreven heeft. Dit was de versie die mijn oudste leerling kende. In 1977 is tijdens de jaarlijkse revue echter ook een lied geschreven. En dat kenden mijn andere studenten.”

Beide teksten zijn inmiddels boven water. Het oudste nummer zou vanuit historisch oogpunt het meest voor de hand liggen om als volkslied gebruikt te worden. Maar Mulleman denkt dat het jongste nummer beter geschikt is. „Hierin komt ook de historie van Hengevelde ruimschoots aan bod. Ook heb ik daarvan de bladmuziek. Dat is bij het lied uit 1925 niet het geval.”

Teruggeven
Mulleman gaat dus ook eerst aan de slag met het werk van P.J. Wassenberg. Hij doet dit in overleg met de dochter van de componist en hoopt het voor aanvang van de Zomerfeesten volgend jaar voor het eerst ten gehore te brengen. Hij ziet het al voor zich hoe het lied uit volle borst in de feesttent wordt meegezongen. „Hoe mooi zou het zijn als ik als niet-oorspronkelijk Hengeveldenaar het volkslied in ere kan herstellen en het aan de mensen kan teruggeven.”
Terug naar de inhoud