Tubantia, 06-09-2019 - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

Tubantia, 06-09-2019

De media > 2018

Meer mans met de mondharmonica als je ademhalingsklachten hebt

NEEDE - Een mondharmonica is méér dan een wonderlijk stukje muziektechniek. Omdat je er uitademend en inademend verschillende tonen op krijgt, leent het instrument zich ook als ideaal hulpmiddel voor mensen met ademhalingsstoornissen, om te trainen. 

In Oost-Nederland wordt op vier plekken aan mondharmonicatherapie gedaan: gratis mondharmonicalessen voor mensen met ademhalingsstoornissen zoals COPD, Astma, Longemfyseem, longkanker en de ziekte van Parkinson. 


Neede
Deze vier locaties zijn: Doetinchem, Hengelo, Meddo en Neede. In Neede worden deze gratis mondharmonica lessen gegeven bij Café Restaurant Zalencentrum de Olde Mölle. Donderdags is de lesdag, maar zondag 16 september is er 's middags een open huis van MHT Neede.

De mondharmonica's waarop de therapeutische lessen worden afgewerkt, zijn diatonische mondharmonica's van een type dat je voor 25 tot 50 euro kunt kopen. Handig voor mensen met gezondheidsklachten is tegelijk dat je ze makkelijk schoon kunt maken. 

Wie aan de MHT-lessen mee wil doen, betaalt circa 40 euro voor een materiaalpakket met daarin een mondharmonica, een tafelstandaard en een ringmap met insteekhoezen voor muziek.


Nummers
Niet dat iedereen met het muzieknotenschrift uit de voeten moet kunnen trouwens: de muziek wordt genoteerd in een combinatie van noten en cijfers. Die cijfers corresponderen met de nummers boven de luchtkanaaltjes van de mondharmonica.

Op dit moment zijn bij de Olde Mölle drie lesgroepen actief: een beginnersgroep, een groep gevorderden en het MHT-orkest. Op de open dag verzorgen alle drie de groepen tussen 14.30 en 18 uur korte optredens. Daarnaast zijn er enkele gastoptredens door onder andere Eddy Young en Die Stadfreunde.

Open Dag MHT Neede - Zondag, 16 september 2018, 14.30-18.00 uur. Voor meer informatie: Longpatienten@Gmail.com. Zie ook www.MHTNederland.nl.

Bron: Tubantia
Terug naar de inhoud