Update 12-01-2019 - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

Update 12-01-2019

MHT LESGROEPEN > Overijssel > MHT Hof van Twente > Updates
Update zaterdag, 12 januari 2019

Zoals al geschreven, ben ik van plan om in februari/maart in mijn woonplaats Hof van Twente (Hengevelde) te starten met een nieuwe MHT-lesgroep.  N.a.v. mijn eerste omroep in ons plaatselijke dorpsblaadje De Höfte hebben inmiddels zeven personen gereageerd waaronder de moeder van een astmatisch meisje van negen jaar. Met de meesten van hen heb ik inmiddels al telefonisch contact gehad.

Volgende week verschijnt er een oproep in het Hofweekblad. Dit weekblad verschijnt ook in omringende woonkernen. Mijn verwachting is dat naar aanleiding van deze oproep ook nog reacties binnenkomen.

Bij MHT Neede geef ik op dit moment mondharmonica les aan een beginnersgroep. In deze beginnersgroep zitten personen die nog meer problemen  hebben dan alleen een ademhalingsprobleem. Deze personen hebben om uiteenlopende redenen meer (persoonlijke) aandacht nodig. Ik denk met name aan personen met ernstige ademhalingsproblemen, gehoorproblemen, parkinsonisme en mentale problemen.

De bedoeling is dat de beginnersgroep zich in september aansluit bij de  gevorderden. Echter, het ligt in de lijn der verwachting dat een aantal personen  (met extra aandacht) grote moeite zal hebben met deze aansluiting. Om welke  reden dan ook. Wat gaat er dan met deze personen gebeuren? Het zit erin dat er  in Neede dit jaar geen nieuwe lesgroep zal starten!

Nu even terug in de tijd. Ik was een jongen van een jaar of veertien. Ik  speelde al verdienstelijk althoorn in een jeugdgroepje van de plaatselijke  harmonie. Dit viel zelfs de dirigent van de harmonie op. Een seizoen later werd  ik overgeheveld naar de volwassenen zoals dat toen werd genoemd. Daar zat ik dan  tussen als die grote kerels. Er was geen persoonlijke begeleiding, niets. Het  zal zeker niet zo zijn geweest, maar in mijn beleving werd er bij elk foutje dat  ik speelde naar mij gekeken alsof ik iedereen ophield. En dat was natuurlijk ook  wel zo, maar toch... Ik werd steeds banger, voorzichtiger, banger....en verloor het plezier. Een paar maanden later stopte ik.

Nu weer terug naar mijn beginnersgroep in Neede. Zoals al geschreven, is  het de bedoeling is dat de beginnersgroep zich in september aansluit bij de  gevorderden (vgl. de volwassenen hierboven). Gaan de personen met extra aandacht dan ook het plezier van het samen maken van muziek verliezen?

In overleg met de begeleider van MHT Neede (gevorderden), Jan Groot Kormelink, wil ik voor de mensen met extra aandacht desgewenst een plaats reserveren in mijn nieuwe lesgroep MHT Hof van Twente. Uiteraard ligt de keus bij hen. En mocht men overstappen, dan kan men desgewenst op elk moment weer  terugkeren naar MHT Neede: het voordeel van gelijke lesmappen.

Wordt vervolgd.

Jan Mulleman
Terug naar de inhoud