Update 15-04-2019 - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

Update 15-04-2019

MHT LESGROEPEN > Overijssel > MHT Hof van Twente > Updates

Gezondheid, gezelligheid, muziek...

Vandaag, 15 april 2019, was de 10e mondharmonica les voor 16 longpatiënten uit Hof van Twente en de regio. De oudste is 89- en de jongste 46 jaar. Na de zomervakantie sluit zich nog een aantal longpatiënten aan zodat we daarna met zo’n 20 mondharmonicaspelers samen zullen optrekken.

Inmiddels hebben de huidige spelers zich de eerste vaardigheden op de mondharmonica eigen gemaakt. Men weet hoe je de mondharmonica vasthoudt, onderhoudt en schoonhoudt. Het laatste is erg belangrijk. Immers, je hebt tenslotte wel met zieke mensen te doen, waaronder zelfs ernstig zieke mensen. De gezondheid komt daarom bij de lessen ook op de eerste plaats. Gevolgd door gezelligheid en dan pas de muziek.

Een MHT mondharmonica les begint altijd met ademhalingsoefeningen op de mondharmonica. Ook thuis moeten de spelers deze oefeningen doen. Na de ademhalingsoefeningen gaan we ons verder bekwamen op de mondharmonica. Het blazen en halen in één kanaaltje is de eerste uitdaging. De één heeft dit eerder onder de knie dan de ander. Uiteraard is medebepalend hoeveel men er thuis zelf aan doet. Je hoort nu bij sommigen het resultaat al.

Naast de gezondheid is het belangrijk dat men mondharmonicaspelen leuk blijft vinden. Immers, het leuk vinden betekent meestal dat men thuis langer en vaker oefent. Dit komt dan weer de gezondheid ten goede. Als begeleider/docent probeer je bij iedereen eruit te halen wat er inzit. Logisch dat dit bij een 89-jarige anders is dan bij een 46-jarige. Maar beiden moeten het wel leuk (blijven) vinden.

Het leuk vinden probeer ik te bereiken door de spelers liedjes te laten spelen die men zelf mag uitkiezen. Inmiddels heb ik al zo’n 300 liedjes uitgeschreven. Alle liedjes hebben een instrumentale begeleiding om het thuis oefenen gezellig te houden. Het zijn o.a. Nederlandse meezingers, schlagers, klassiek, country, pop, ballades, kinder-, sinterklaas- en kerstliedjes. Neen, deze liedjes zijn bij mij niet te koop!!

Halverwege de les is er tijd voor koffie/thee. Vandaag was er cake (dank  aan Theo N.) en koeken (dank aan Suze). Ik merk hierbij op dat dit eigenlijk niet mag tijdens het mondharmonicaspelen. Resten van dit lekkers kunnen terechtkomen in de mondharmonica. Met als mogelijk gevolg vastzittende  tongetjes. Maar zoals al geschreven de gezelligheid komt voor de muziek. En door met de laatste slokken koffie/thee goed je mond te spoelen, voorkom je veel kwaads. En anders is de les ‘schoonhouden van de mondharmonica’ ook overbodig.

Wat staat er dit jaar zoal gepland? In juni gaat MHT Hof van Twente samen met MHT Neede in Ruurlo pannenkoeken eten. Voorafgaande hieraan gaan we eerst gezamenlijk muziek maken onder het mom ‘speel een lied of niet’. In november/december gaat MHT Hof van Twente over naar het spelen van sinterklaas-  en kerstliedjes. Een speciale kerstbijeenkomst staat ook in de agenda.

Volgend jaar (1e weekend van juni) organiseert MHT Hof van Twente het MHT Zomerfeest 2020 bij Herberg De Gebrande Waateren in Hengevelde. Een aantal andere MHT lesgroepen zal dan te gast zijn (Leiden, Rotterdam, Meddo en Neede). Gastmuzikanten en een longvriendelijke BBQ zullen dit MHT Zomerfeest extra kleur en gezelligheid geven.

Begeleider/docent MHT Hof van Twente
Terug naar de inhoud