Vooraf - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

Vooraf

De lessen > Zelf muziek zoeken
Beginnende muzikanten spelen hun nummers meestal in de toonsoort C. Misschien het beste te vergelijken met de witte toetsen op een piano. Wil of moet je op den duur toch één of meer 'zwarte toetsen' gaan spelen, dan verandert daarmee ook de toonsoort

Bespeel je de diatonische mondharmonica en wil of moet je één of meer 'zwarte toetsen' spelen, dan moet je normaliter ook steeds weer een andere mondharmonica gebruiken. Niet erg gemakkelijk en bovendien ook een kostbare zaak. Bij de MHT-lesgroepen gebruiken we daarom slechts twee mondharmonica's en wel de C-mondharmonica en de G-mondharmonica (de laatste heeft van zichzelf als het ware één ingebouwde 'zwarte toets'). 

Het komt voor dat nummers die in de toonsoort C zijn geschreven toch nog ergens een noot hebben staan die met een 'zwarte toets' moet worden gespeeld. Je herkent zo'n noot door het voorafgaande muziekteken 'b' of '#' (spreek uit: 'mol' of 'kruis'). Laat je hierdoor niet afschrikken. Zoek voor deze 'afwijkende' noot een creatieve oplossing. Heb je verstand van akkoorden, zoek dan binnen het desbetreffende akkoord een vervangende noot die daar ook kan worden gespeeld. Heb je geen verstand van akkoorden, ga dan op je eigen gehoor af en hoor welke vervangende noot/toon daar het mooiste klinkt.

Wil je meer weten over de toonsoorten: click dan op onderstaande foto.Nummers (liedjes) die je op een C- en G-mondharmonica kunt spelen zijn er in overvloed. Hier wat bekende liedjes. 

Heb je nog een mooie aanvulling voor de lijsten met nummers: Longpatienten@Gmail.com.
Terug naar de inhoud