Wat doet de mondharmonica? - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

Wat doet de mondharmonica?

MHT LESGROEPEN > Flevoland > Almere > Ziekte van Parkinson

14 december 2017
Mondharmonica Therapie (MHT) en de ziekte van Parkinson (PD)

Dat MHT heilzaam kan werken bij COPD/Astma en andere ademhalingsproblemen is bekend, maar dat het ook dit effect heeft bij mensen met de ziekte van Parkinson is minder bekend. Hieronder wat feiten over PD.

Voor een goede bescherming van de luchtwegen is het belangrijk dat mensen met PD goed het slijm kunnen ophoesten. Voor een goede hoestbeweging moet in de luchtwegen voldoende druk gecreëerd kunnen worden. Trainen van de ademhalingsspieren is hierbij van groot belang. Ook helpt bij het in stand houden van de slikfunctie, maar ook bij het behoud van het spraakvermogen. 

Veel mensen met PD merken dat hun stem zachter wordt. Ook articuleren en variëren in toonhoogte (intonatie) wordt lastiger. Hun ademhaling wordt vaak minder diep en krachtig door stijfheid van de borstwand, spieren en het middenrif. Tijdens de inademing expandeert de borst en middenrif niet voldoende. Daarom kan er vaak niet diep genoeg worden ingeademd. Tijdens de uitademing ontspannen ze daarentegen niet goed. De balgfunctie van de longen wordt hierdoor aangetast. Dit samen met een groot aantal bijkomende verschijnselen bij PD, maakt dat mensen zich steeds meer gaan isoleren. Dit mede uit schaamte omdat je misschien trilt, langzaam loopt en/of langzamer reageert. 

Door deel te nemen aan MHT kom je weer in aanraking met anderen en doorbreek je dit enigszins. Op een gegeven moment kun je aan weinig activiteiten meer meedoen. Dat je nog wel met de mondharmonica liedjes kunt spelen is vaak een enorme gewaarwording die dan zeer positief is voor het zelfbeeld van mensen met PD. 

Het heilzame effect van spelen op en het doen van ademhalingsoefeningen met de mondharmonica is dus hetzelfde, alleen de reden om er aan mee te gaan doen, is verschillend.


John Banen
Terug naar de inhoud