Wie ben ik? - MHT Nederland

Ga naar de inhoud

Wie ben ik?

Muziek is emotie

Net als veel jongens van die leeftijd was ik als tiener wispelturig. Ik ging op voetbal, judo en muziekles (althoorn & accordeon) en nog veel meer. Maar je wordt ouder en je interesses veranderen. Maar de interesse in muziek is altijd wel gebleven. Het gevoel van het moment bepaalt mijn smaak. Meezingers wanneer ik vrolijk ben tot en met het Ave Maria wanneer ik in minder goede doen ben. Want één ding is voor mij wel duidelijk: muziek is emotie.


Als 15-jarige jongen uit  Doetinchem koos ik voor een carrière bij de marine en verliet daarvoor mijn ouderlijk huis. In 1983 kreeg ik van mijn echtgenote een paar oude mondharmonica’s van haar toen al overleden vader. Mijn schip was inmiddels al in  Rotterdam gestrand. Van het een kwam het ander. Binnen een paar maanden werd ik  lid van de Rotterdamse Mondharmonicaclub.  

Binnen elke club heb je wel personen die meer of anders willen. Zo ontstond mondharmonicatrio Blue Sharp; ik werd de  bassist. Wij hebben met Blue Sharp gespeeld voor radio en televisie. Successen waren CD-opnames, optredens in Duitsland, Zwitserland  en……Amerika.

Maar aan noodlot ontkom je niet. Trieste  familieomstandigheden brachten ons gezin tot een verhuizing naar het oosten van  het land: Hengevelde. Tot aan onze verhuizing ben ik Blue Sharp trouw gebleven. De afstand Rotterdam-Hengevelde bleek echter te groot. Mijn twee muziekvrienden Herman van der Knaap en Richard Minderman zijn onder de naam 2Blow in Rotterdam samen verder gegaan.

Ik leg mij nu toe op het solo-instrument. Maar een leuke begeleiding vind ik onmisbaar. Daarom maak ik gebruik van  professionele orkestbanden als begeleiding. Zulke banden zijn niet zo wispelturig zoals ik dat ooit was. Ze zeuren niet en doen precies wat en wanneer ik dat wil. Tenminste als de techniek (geluidsinstallatie) mij niet in de steek  laat. Mijn repertoire bestaat uit muziek uit films, musicals, opera, operette, country, klassiek, pop, evergreens, meezingers, kerstnummers,  etc.

In 2007 startte Herman van de Knaap met  zijn Harmonica COPD & Astma Therapiegroep in het Maasstad Ziekenhuis in  Rotterdam. Ook deze ontwikkelingen heb ik gevolgd. Het ging mij persoonlijk raken toen bij mijn vrouw zelf COPD werd geconstateerd. Ja, één en één is twee.

Ik heb eind 2012 met Herman gesproken over het opzetten van een mondharmonicatherapie groep in het oosten van het land. Op  5 september 2013 startte MHT Meddo.

Vanaf het begin was er in de regio Meddo veel animo voor het volgen van mijn mondharmonicalessen. In het kerkdorpje Meddo  was mijn lesgroep hartelijk welkom en zo voelde het ook.

Elke lesdag was de  opkomst groot en waren de aanwezigen enthousiast om mijn lessen te volgen. Men kwam naar verloop van tijd zelfs met verzoeknummers. Waar mogelijk gaf ik gehoor  aan die verzoeken.

Weer een fase later ontstond bij de MHT  Meddo de behoefte om optredens te gaan verzorgen. Op het moment dat men daar aan  toe was, ben ik dat ook gaan doen. Ik merkte aan de lesgroep dat men dat heel erg prettig vond. Het was ook een extra stimulans om thuis te oefenen hetgeen de longen uiteraard ten goede komt.
 
Op 16 juli 2015 ben ik  helaas gestopt met het geven van mondharmonica les aan MHT Meddo.  Uiteraard liet ik MHT  Meddo niet zonder docent achter. Vanachter mijn computer ben ik huis verder gegaan de mondharmonicatherapie (MHT) landelijk uit te dragen.

Tijdens het uitdragen van MHT bleek al gauw dat het zou helpen wanneer ik met een groepje mondharmonicaspelers het land in zou kunnen trekken om te laten horen wat iemand met ademhalingsproblemen nog op/met de mondharmonica kan bereiken. Zo werd het idee van een MHT Orkest geboren. In het najaar van het jaar 2016 begon dit orkest steeds meer vorm te krijgen. Met het MHT Orkest werden in het jaar 2017 en 2018 respectievelijk 13 en 9 keer een optreden verzorgd.

Tijdens de optredens met het MHT Orkest hoor ik steeds vaker dat men al wel eens heeft gehoord en/of heeft gelezen over MHT.

Naast deze website - die regelmatig door geïnteresseerden wordt geraadpleegd (ca. 40 bezoekers per dag) - heeft MHT Nederland sinds augustus 2017 ook een Facebookpagina. Middels Facebook hoop ik op een andere manier met MHT-geïnteresseerden in contact te komen.


Terug naar de inhoud